senyuman itu tanda seseorang yang pemurah

Uols.....kalau dah singgah kat page i ni..rajin2 lah jd kawan i yer...insyaaAllah i akan singgah ke page u nanti.....ukwah...ukwah....hehe

Monday, February 28, 2011

ulang tayang makanan sihat kerr???....

haha..hehe...huhu...dah tak de mende la ni nk tepek kat blog...ahahah hari ini...hari yg sgt penat buat eden....hari sabtu aritu balik kmpung smlm..ahad balik jb....smpi jb terus g hospital..mana taknyer pakcik eden yg lahir sama tarikh ngn eden kene tahan wad....eden satu family pon bergegas terus g hospital...ngn ayah eden yg tak berapa sihatnya ....tp kami gagah jugaks pergi...hari ni pulakss..turn ayah eden lakss nk kene wat check up ngn doktor pakar.....mak ai...nk g spital jerk..dia punya jam kat highwat utara-selatan tu bagai nk gile...menyampah sungguh...pastu smpi2 spital..parking laksss penuh...hak pejadah!!...hey tp nasiblaa dah 3-4 round 1 spital dpt gaks parking.....

dh syok2 jln2 kaki nk g belah klinik tu....mata eden mulaa laa menglilau....hehe ..ehem2...dok lilau kat doktor2 HSA, jb..mcm2 bentuk ade..yg hensem pn ade....yg dok berjanggok pon ade....yg hensem pandang lebih laa kan...kehkehkeh...oklaaa..disebabkan eden ni tetiba laks ade mase nk update blog..(act dh tertdo puas gile pas magrib tdi...tu pulun taip)..so eden nk tunjuk gmbr lama...gmbr ni tak display lg...western laa sgt kononyer...ahahah...

so ni eden cuma nk share cara nk wat white souce tuk ayam panggang jerk...senang jerk...tp klu byk2 pon muak!! lidah melayulaa katakan...(ouch apsal eden skrg rajin masak)..dlu bawang ngn lada pon tak dapat bezakan...ahahhhahha

Resepi White Souce (untuk 1-2 org makan jerk)


Bahan-bahan
1) 2 sudu Tepung Gandum
2) 2 sudu butter
3) 1 cawan air @ stok ayam
4) garam
5) lada sulah

Cara-cara
1) Cairkan butter di atas souce pan mengunakan suhu yg rendah.
2) Kemudian masukkan tepung dan kacau sehingga sebati. Masak dan kacau lebih kurang 2 minit.
3) Selepas itu tambahkan air/stok ayam sedikit demi sedikit sambil sos tdi dikacau....supaya tidak berketul2.
4) Barulah tambahkan garam dan lada sulah mengikut citarasa anda.


p/s: kepekatan sos bergntng pd citarasa anda..klu rasa nk pekat 1 cwn dh cukup..klu rasa nk cair2 boleh letak lebih...pastu klu nk lebih supreme(berlemak) bolehlaa tambah whipping cream....

Friday, February 25, 2011

Resepi Creepe

haa...dah lama eden tak share resepi kan..(best pulaks taip eden2 ni)...hehe...hari ni eden nk share resepi mudah...resepi ni lebih kurang mcm lempeng laa..tp lempeng versi omputih...nama dia creepe....actually eden dh lama buat resepi ni...tak silap eden bulan 12 tahun lepas...eden wat kat umah mak...tp yg stressnya...dh pulun eden bancuh....sekali bancuhan tertumpah separuh daa..ni akibat bergurau senda dgn adeklaa smpi tertumpah...dptla wat beberapa keping jerk....creepe ni sesuai mkn dengan ice cream ke, nutella + pisang ke...atau apa2 laa..mkn cam tu pon sodap gakss...tp eden ni org melayu..klu ikutkan eden laa kan..lempeng melayu gaks sedap..mkn pulakss ngn sambal ikan bilis/sardin fuh...terangkat!!!..so layan jerk laa resepi ni yer...layannnn(cam melodi laa pulakss..ptuih).....ahahah


Bahan-bahan

  • 1 cawan tepung serbaguna (gandum laa)
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu
  • 1/2 cawan air
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar butter/mentega yg dicairkan 

 Cara-cara
  1. Di dalam mangkuk, campurkan telur dan tepung. Kemudian masukkan susu dan air, seterusnya pukul. Tambahkan garam dan butter, pukul sehingga campuran betul2 sebati dan licin.
  2. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali (non stick frying pan) dgn suhu sederhana. Tuang campuran menggunakan sudu ais krim @ 1/4 cawan. Angat kuali dan gerakan kuali secara bulatan agar permukaan creepe masak sekata.
  3. Masak lebih kurang 2 minute atau sehingga permukaan bawah creepe menjdi sedikit perang. Kemudian balikkan ia agar bahagian sebelah masak sekata. setelah siap boleh laa dihidang...Senang kan.
p/s: klu x der non-stick pan tu..pki yg kuali biasa pon hokey....klu ade kuali roti jala tu..haaa lagi bagus...senang nk wat besor2...kehkehkeh


ok dh penat share...tetiba iklan jap..mlm ni mkn snickers jerk..sbb lidahku terguris...hadui.....nk mkn lebih2 pon x leh....nanges u klu klu terkena lidah......tp snickers keras kematung ni leh laa haku geget.....sakit ke tak sakt nieh...ahahahha


Wednesday, February 23, 2011

i love SP3D!!

hohohoho...dah 2 ari kene attend training SP3D...adeh...kemalasan....sonok tu sonok gakss..tp klu dh masuk tang nk create beam laa..create column laa....mcm har!!....poning eden nk phm dianyer browser...eden ni bab excel, office ke apa semua masterlaa (ye ke??)...ahaha ni bab 3D ni..mmg hancus laa..imiginasi tak kuat...hahaha..

tp nk wat camner schedule suda dikeluarkan...nengok nama eden ade laa pulaa...kenelaa join dh laa 2 minggu lakss tu..lama beno..belaja hari ni hengat hari hini..esok lupa balik..cam Mr Effren ckp tdi.."tomorrow i will forget again"..ahah ni senior yg ckp...apa entah lagi eden yg maseh mumais dan lgla edennyer skop keje hanya tuk specification & material ajerk...baca drawing vendor boleh laa.. dlu awal2 kerja join gakss design 3 bulan pastu serap material..mana laa eden hengat..kkdg baca northing plan pon salah ...ahahaha 

demi mendpt ilmu yg lebih eden kene gigih....dlm hati asek pikir "bilaa eden nk dpt keje kat tmpt lain lakss....eden teringin nk keje yg blkg ade BHD or SDN BHD...." ahahah gedik tak..

tgk ckit gmbor poyo eden..baru belajar lukis structure jek...

bosan kan gmbor poyo tu...nah layan gmbor keychain eden pulaks yg comey pemberian dr kawan2 opis eden yg baik2 semuanya...hehe


lega skit mata...ahahahaah

Tuesday, February 22, 2011

Roti Skon feberetku!!!

haaa....tau roti ni?? penah makan???
























haa nilah roti skon..rasanya mungkin ramai yg tahu..dan masih lg yg tak tahu...hari ni bukan nk share resepi..tp nk share makanan yg sy suka makan. sebernanya dh lama sy tak makan roti ni...roti ni sedap....makan satu pon dh kenyang..tinggal lg 2 tu bwk esoklaa g opis..wat sarapan...klu tgk ingredient dia senang jer...tepung, susu, mentega, gula, kismis, telur....tp sukatan x der la pulaks..ni klu main cuba2 masak ni mau leh fail...hehehe...


disebabkan sejak hari ahad tu kena demam urat..smpi ke harini sy tak lalu nk mkn yg heavy2...asal mkn terlebih rasa nk muntah....hey x tau laa..rasa tekak ni nk kene masam2 jerk...mengidam!!! oh belum masanye sbb sy belum berkahwin...ahahahaha...hah apa lg layan jerk laa gmbor sy display tu yer...act roti tu sy beli kat season...ngehehe...kat jb melambakla kedai season ni..klu negeri lain x tau laa eden..ehehehe

Sunday, February 20, 2011

Jimba-Jimba di air...

sabtu semalam kami semua telah merancang tuk jimba2 di swimmping pool dekat bukit mutiara...ramai gakss laa yg join kak jus, lidia, adah(tgh sarat2 pon layan), esah, dina n diana(last minute decision)...hehe...sonok sgt...dah lama x jimba2...bulan 12 aritu rajin gakss jimba2 setiap jumaat mlm...pastu dh stop da...busy kot masing2.....so ari jumaat aritu kami plan bagai laa sbb x pernah lg jimba2 hari sabtu pgi..rupa2nyer lg syok wooo....yerlaa org  x bape ramai...tu pulun main sampi 2 jam....hasil main tu..hah ambek...sy kene demam2 urat..tulaa terjun air x warming up dlu...main bedal jerk..sekali nk wat kuak lentang...kaki terus kejang...sakit gile...pulun laa sy dok warm up dlm air..apa kejadahnyer!!!! ahahaah lantak laa..pas ok jerk terus jimba2 smpi kul 10.30am.

hari ni pula mcm tak bape sehat....bgn2 pg jek rasa bdn sakit2 penin2....pastu siap tmbng lg tu....hehe tgk2 trun 2 kg woo.....ni mesti sbb x lalu nk mkn..pagi tdi pon minum air milo + roti wholemeal ngn telur goreng jerk...sampilaa ptg x mkn apa2 lg...tekak rasa loya...angin kat bdn mcm nk x nk jerk kuar.....angin bwh pon sama..hey....tp sempat lg tu ngemas rumah mop laa sapu laa..basuh bilik air laa..pastu dlm kul 3 terus gigil2...hadui..rest kejap laa..tengok2 tertdo smpi kul 5.30pm...terus g mandi smbyg asar...

ni ade mase pas magrib post somthing laaa...mlm ni nk wat keje opis jap..dr hari isnin wat slide presentation x siap2..vengong kan...klu dh pemls tu bg kerja pon mmg susah la nk siap...tgh2 sakit2 ni tetiba rindu kat parent kat mersing....huhu..almaklumlaa dok sorg2 ni...emosi terlebih kkdg...yerlaa sakit sorg2...mkn sorg2...ahahah tp sy tau sy kuat...small matter laa tu...ngehhhehh

so layan skit laa gmbor kat bwh ni..ni pon ciplak dr fb kk jus...ngehehhe

gmbr kat atas ni...sy ade kat hujung sana...ahahah baju putih...ni gmbr kk jus ngn anak dia Arissa

ramai pulakss kat pool kanak2 ni...dina, adah, diana, lidia n kk jus
iman yg baju kuning tu
sonok arissa ar...pelampung siap ade cendawan....akmalia stady jerk tgk..kat belakang tu pulakss lidia n anak dia Ayish

Sunday, February 13, 2011

Resepi Biskut Coklat Chip (yang penuh rasa coklat)

Ok arini sy nk share resepi biskut coklat chip totally chocolate yg sy perolehi drpd Nigella Lawson. Memang sedap sebab dia tak macam biskut choc yg ade kat pasaran....bg penggemar coklat mcm sy...haa inilaa resepi dia...sekali gigit mmg heavenly sgt..sbb ade choc cair di dalam....rupa dia mmg tak der laa cantek sgt sbb warnanyer hitam...sbb based on coklat and cocoa semataa....lgpon sy ni bukan chef pon..main taram gakss..asalkan taste ada dh ckup....hehe so leh cuba yer kawan2....

Bahan-bahan

1) 125 g butter
2) 75g gula perang
3) 50g gula pasir biasa
4) 125g dark coklat (sy guna choc button jenama Van Hounten)
5) 1 biji telur yg disejukan dlm freezer
6) 1 sudu kecil vanila
7) 150g tepung biasa (gandum ke superfine blue key ke)
8) 30g serbuk koko
9) 1/2 sudu kecil garam
10) 1 sudu kecil soda bikarbonat
11) 350g coklat chip (jenama van hounten @ apa sahaja tp sy tak pki pon sbb tersalah beli..sy pki choc button)

Cara-cara

1) Cairkan coklat masakan menggunakan double boiler sehingga cair dan sejukkan seketika.
2) Di dalam mangkuk satukan tepung, serbuk koko, garam dan soda bikarbonat. Kemudian ketepikan.
3) Pukul butter bersama gula perang dan gula biasa menggunakan mixer sehingga kembang. Selepas itu masukan coklat yg telah dicairkan.
4) Teruskan memukul adunan dan tambah telur serta vanila.
5) Perlahankan kelajuan mixer dan tambah campuran tepung di dalam mangkuk sedikit demi sedikit.
6) Selepas itu, matikan mixer dan masukkan coklat chip ke dlm adunan. Gaul menggunakan spatula sehingga adunan sebati.
7) Panaskan oven dengan suhu 170 degree celcius. Lapiskan dulang pembakar dengan baking paper.
8) Bulatkan adunan menggunakan sudu @ ais krim scoop dan letak di atas baking paper. Jarakan 6 inch antara setiap bebola. (jangan leperkan bebola tersebut)
9) Bakar selama 18 minit.
10) Setelah masak, angkat dan sejukkan di atas tray seketika. Kemudian bolehlaa hidang untuk di makan...

Enjoy!!


p/s: klu sape2 ade masalah stress kene sekali biskut ni pasti ceria...ahahahhha

Episod makanan sihat

sejak dua menjak ni...asal g opis strt jerk kul 9 mesti dh mula mengantuk..agaknyer badan ni dh penuh toksik tu yg ngntuk jerk.....pastu mcm biasalaa makan tak hengat punya.....so strt harini aku nk cuba mkn makanan sihat....pg tdi hanya mkn sarapan jek..pastu pulun kemas rumah..tp bilik air n dapur x sempat nk kemas sepenuhnyer...berpeluh2...tp bagus gaks kan...exercise...so mlm ni just nk share resepi mudah ..potato Latkes yg 2 bijik kat pinggan tu..sorry terlupa nk zoom dekat2 dengan salad jerk...ini resepi sehat kot..hehe...


Resepi Potato Latkes

Bahan-bahan:

1) 2 biji kentang
2) parutan cheese mozarella (klu x der cheese ganti dengan telur )
3) garam
4) black paper
5) sedikit minyak untuk menggoreng

Cara-cara
Parut kentang menggunakan cheese grater. Setelah parut perahkan kentang tdi dengan tgn untuk membuang lebihan airnya. selepas itu campurkan dengan cheese, sedikit lada sulah dan garam. kemudian panaskan minyak dan goreng sehingga kuning keemasan. Sesuai di mkn bersama sos.

p/s: boleh juga tmbhkan daun sop untuk lebih sedap dan anggaran tertaluk kpd berapa ramai yg hendak mkn....hehe

Resepi Salad Mudah

Bahan-bahan (untuk seorg makan)
1) Segenggam campuran daun/sayur salad (boleh didapati di hypermarket seperti Tesco or Jusco or seangkatan denganya)

2) 1/2 sudu olive oil
3) 1/2 sudu lemon juice
4) lada sulah
5) garam

Cara-Cara
Campurkan kesemua bahan di dalam mangkuk. Selesai dan hidang....mudahkan....

resepi Ayam tu mudah jerk...taburkan lada sulah dengan sedikit garam..pastu grillkan atas non-stick frying pan tp guna 1/2 sudu myk jerk.....mudah dan senang....

Wednesday, February 2, 2011

Resepi Bagel

As salam ...

Saya memang seorg yang suka makan makanan yg berunsurkan gandum...mak sy kata kecik2 org lain pulun makan nasi..sy pula..pulun makan roti..patutlaa kecik2 keding jerk...dah besar lain pulakss..mungkin dh imune dgn kabohidrat berunsurkan roti tu yg lemak bdn bertambah jerk...hehe..anyway harini sy nk kongsi resepi yang sy dr http://www.myresipi.com/..salah satu sumber rujukan saya iaitu BAGEL...apa itu bagel?..klu tgk pic kat bwh ni semua org akan rasa .."huk ala donut jer ke"...hehe well act dia tak sama dengan donut..tekstur dia agak keras dan ia tidak manis..kira mcm roti laa...so sesuai klu di mkn bersama cheese tuna ke...@ sapukan dengan peanut butter...fuh mmg sedap...resepi ni dia liat2 skit....tp penuh gandum...sesekali breakfast dgn bagel ni ok jugakss.....gmbr sy x laa seberapa cantek..percubaan pertama...hehe

 Bahan-bahan ( 4 biji )

  • 200g tepung roti
  • 2 sudu besar gula halus
  • 2/3 sudu kecil garam
  • 2/3 sudu kecil dry yeast
  • 120ml air suam

Cara-cara

  1. Bagel1
    Masukkan semua bahan kering ke dalam mangkuk. Garam biar jauh sikit dr yis. Masukkan air. Uli sehingga doh lembut. Anggaran masa- 2 minit(doh keras), 5 minit- doh akan jadi licin, 5 minit lagi- doh jd lembut.
  2. Bagel2
    Bahagikan doh kpd 4 bahagian. Lepas tu, tutup dengan kain lembab dan rehatkan selama 5 minit.
  3. Bagel3
    Ambik sebiji. Canaikan seperti dalam gambar.
  4. Bagel4
    Kemudian gulung memanjang
  5. Bagel5
    Pastu getel biar jadi panjang lebih kurang 24-25cm.
  6. Bagel6
    Tekan pada satu bahagian hujung. Biar jadi leper.
  7. Bagel7
    Ketemukan dua hujungnya.
  8. Bagel8
    Rapatkan kedua-dua hujung. Biarkan bercantum
  9. Bagel9
    Tutup dengan kain lembab. Biarkan naik 2 kali ganda- Lebih kurang 40-45 minit.
  10. Bagel10
    Panaskan oven sehingga 210 degree. Dalam fry pan, panaskan air sehingga mendidih. Perlahankan api. Masukkan 1 sudu besar madu. Masukkan pula bagel tadi. Biarkan bagel terendam air selama 30 saat utk setiap permukaan.
  11. Bakar bagel selama 13 minit.
  12. Sesame_bagel
    Boleh tambah pelbagai rasa ikut selera. Bagel dgn bijan
  13. Bagelcheese
    Bagel dengan bijan hitam dan cheese

Apa itu WATER BATH

Di sini sy ingin berkongsi tips / kaedah cara pembakaran cheesecake yg betul...iaitu menggunakan teknik water bath. Teknik ini mmg bagus kerana ia tidak akan membuatkan kek anda hangus mahupon pecah...untuk lebih faham sy ade sertakan video water bath untuk cheese cake...sila layan yer.... :-)

A "water bath" is a method that will help keep your cheesecake from cracking while baking.
 
Instructions For Water Bath

First, take heavy aluminum foil, and wrap it around sides and bottom of your springform pan or cheesecake pan with removable bottom. This prevents leakage while baking your cheesecake.

Place your springform pan or cheesecake pan (filled with cheesecake batter and crust) into a larger deep baking pan* that it will fit into easily.

*Note: The larger pan should be at least 2-3 inches in depth.

Place in pre-heated oven. With a kettle filled with very hot water, pour water into the larger pan about halfway up, or approximately 1 1/2 to 2 inches.

Bake cheesecake as directed. When cheesecake is done, remove springform pan or cheesecake pan (if using) from "water bath" in oven. Carefully remove larger pan with water in it from oven. It will be very hot.
Discard water when it has cooled.

Remove aluminim foil from sides and bottom of pan after your cheescake has cooled completely in the refrigerator.

When you are ready to release sides of springform pan, or remove cheesecake from a cheesecake pan with removable bottom (if using) and cheescake has cooled in refrigerator at least 4 hours or overnight; this is the best time to remove aluminum foil.



***Satu lagi teknik untuk mengelakkan bahagian atas kek terlalu masak/ terlalu kuning kecoklatan...anda boleh balutkan permukaan atas kek dengan aluminium foil. Jika masa pembakaran kek anda adalah 45min..pastikan bahagian atas ditutup selama 35 min..selepas itu buka pembalut dan terus memasak untuk 10 min agar bahagian atas dapat masak sepenuhnya tanpa warna berubah. Jadi selamat mencuba yer kawan-kawan....