senyuman itu tanda seseorang yang pemurah

Uols.....kalau dah singgah kat page i ni..rajin2 lah jd kawan i yer...insyaaAllah i akan singgah ke page u nanti.....ukwah...ukwah....hehe

Thursday, March 17, 2011

Resepi Hot Choco Pots

fuh...dah berhari tak update blog...malas woOOOO....nak ngdap lapy pon mls...kehkehkeh...
ok sekali lg eden suka share resepi...eden ni bukan laa jenis pndi msk..tp klu tetiba sifat rajin tu dtg eden akan cuba buat...so act dh 2 minggu eden usha2 resepi ni.....eden tgk punya laa sedap...pastu eden siap search lg apa kebendelaa bende ni...dia ade byk2 version..tp eden mesti pilih yg paling sonang...so dh dpt apa lagi eden terus buat...so guys out there!!!! kalau free weekend ni bolah laa cuba yer..sgt mudah..sgt laa tak memerlukan mcm2 sgt bahanyer...so ini dia resepi hot choco pot...iaitu separuh kek + separuh cecair..kehkehkeh..luar nmpk mcm kek..sekali sentuh ngn sudu ade molten choc di dlm....fuh terangkat!!!..biasa resepi ni ade yg panggil as LAVA cake...so act eden ade ubah ckit tuk lg sedap..so try laa yer!!




Bahan-bahan
3/4 cwn dark coklat chip/button *55% -70% cocoa (eden pki van hounten cam biasa lerrr)
30~50gm butter
2 biji telur
3/4 cwn gula (eden pki 1/2cwn jerk tak suka manis sgt)
1 sudu kecil esen vanila
3 sudu besar tepung gandum/halus (kurang dr 3 sudu pon okey)
1 sudu besar choc chip tuk filling

Cara-cara
1- Mula-mula cairkan butter dan choc chip menggunakan double boiler. Setelah cair asingkan dan sejukkan seketika.
2- Menggunakan mangkuk lain, pukul telur bersama gula. Kemudian masukkan esen vanila dan tepung. Kacau hingga sebati.
3- Selepas itu, campurkan kedua-dua bahan dan kacau sehingga betul2 sebati.
4- Sapukan pot dengan butter dan tuang campuran sehingga separuh pot. 
5- Kemudian tambahkan choc chip dan tuang lagi campuran ke atasnya smpi 3/4 penuh @ hampir penuh.
6- Bakar dlm oven pd suhu 200 degree celsius selama 15-20 minute.
7- Angkat dan sejukan lebih kurang 10-15 minute. Kemudian bolehlaa di makan ketika masih panas...


byk lg sila layan...
* klu ikut resepi ni eden dpt buat 2 pot jerk..so sape nk wat byk leh laa doublekan..tp klu pki standard pot dh leh dpt 4....pot eden besar ckit diameter nyer....





see!! 2 pot jerk
naik gakss...hengatkan tak!! sbb x der pki baking powder pon..
yummy tak??
dah ngap separuh
minuk dengan air teh sabah...fuh mmg sedap!!

Sunday, March 13, 2011

I had spent RM195.15, within 6 hours. is it worth it?

worth it or not???? haaa ni eden nk citer ni...smlm eden ade post psl eden g persada apa semua kan..so arini eden nk citer full story.....kehkehkeh..

Ok kita mula dr perjalanan selepas eden turun dr rumah g buang sampah(woi ini pon nk citer ke???)..pastu hidup enjin kete...tet!! tui...myk kete nk habis pulakss tp belum merah lagi..jam tgk pukul 3.45pm so eden and adek arghh mls nk care...terus jln g persada...ngehehehe..smpi persada tgk2 parking kene rm5 hengget tp masuk karnival percuma....so CERGAS!!..masuk2 jerk...mula2 tgk kat pintu masuk mcm tak ramai org..dlm hati eden errr tak laku ke apa karnival ni..tp sekali dh masuk..mak ai ramai gile manusia...hehe..

1st entrance eden dah nampak 1 booth yg ckup memberi kenangan pd eden..apa lagi universiti kesayangan eden Universiti Sains Malaysia...hehe..tp eden tgk mcm tak bape meriah lakss kat booth USM..tak tau nape..tp eden rasa klu dh wat karnival kat jb konfem laa yg dtg dak2 area johor kan...so mana laa dorg nk belajar jauh2...yg eden tgk ramai dok serbu UTM laa UTHM, UITM and UM...maybe sbb dak2 ni pikir baek belajar dekat2 kot...klu tgk UUM lagilaa kesian..x der org..ke sbb eden n adek smpi lewat...err!! tak tau laa....kami pon menghabiskan masa smpi kul 6.15pm ...hampir ke semua booth kami pergi..mcm2 universiti ade...yg goverment ada..swasta pon ada...tak lupa juga syarikat2 jaringan cam tmnet pon ada....tp yg paling masyuk g sana...eden rasa eden MUDAAAAA!!!!! sesangat..nape?? sbb most of the people there thought me im lepasan SPM ..kahkahkah...lawak hokey...dtg2 kat eden "adik..adik lepasan SPM ke?", " kawan adek dak SPM ke?", "adek plan nk amek course apa?" woWWWWW...vangga makss nokss..eden masih muda..kahkahkah..eden siap tanyer sorg bdk lagi tuk kepastian.." adek akak ni nmpk muda ke?" budak booth tu jwb "ha'a nmpk muda"...YES!!! ahahah perasan kan...

oklaa ini gmbr bukti kami pergi karnival tu

ok pas habis g karnival eden plan nk isi myk lakss kat shell sbyk rm50..so total perbelanjaan rm55...huhu...pas habis isi...eden pon terus cargas ke JUSCO bukit indah...eden act plan nk g DAISO...sbb nk beli ceramic ware...byk gakss laa eden beli ..habis rm40 gakss..tp berbaloi gkss laa eden rasa..so layan gmbr seterusnya..
bdk ni ade hati nk beli cap ni...bape byk cap ko nk beli haaa?
wat pakai g kerja ok gakss kan??

ni lakss hasil pembelian...
manyak tak?? suka sgtttt

ok dh puas shopping perut eden lapoooo!!..pas myg magrib kat jusco..eden pon jln2 kat food street..blur sgt2 tak tau nk makan apa...sbb lapo sgt...so eden ajak adek mkn kat kenny rogers...honestly..act ni bru 1st time eden mkn kat ctu hokey...biasa tapau jerk..itupon tak habis2 tapau muffin kenny...muffin dia sedap...order punya oder..main orderrrrrr jerk x kisah langsung pasl bajet...sekali byr hamekkk!! rm51.95 sen tuk 2 org...kahkahkah apa mendelaaa kan....tetiba dlm hati leh lakss rasa cam ni....hesh nyesal lakss mkn kat kenny ni laa..pastu leh lakss terpikir best nyer klu dpt mkn lasagna kat secret resepi ..lg sodap...vengong kan..tp x perlaa sekali sekala apa salahnyer..rezeki dr Allah jugakss kan..bersyukur!!..tgk gmbar lagik!!
tgk smpi penjam2 mata lg..nikmat sgt ke??
yg ni lg tak tahan 1/2 ayam lakss tu....perut lembu!!
perut kenyang suka hati!!! kami pon tetiba decide nk tgk wayang..jam dh pukul 10pm time tu...apa lagi cargas sekali lagi...kehkehkeh...tp...yg buntunyer nk tgk wayang kat ner????..lama gaks dok pikir2...sbb klu dr jusco bukit indah nk g jusco tebrau jauh pulakss....pastu klu tgk kat City Square..waduh konfem ramai gile..lg2 skrg tgh cuti sekolah...pastu time pon dh lewat..pikir punya pikir..kitaorg pon decide g jusco tebrau jerk laaaa....

haa sampi sana..terus cargas beli tiket...smpi2 tgk dlu kat screen citer apa yg tgh available dlm pukul 10 lebih ni..mula pikir nk tgk hikayat merung mahawangsa..tp dammm aji!! fullhouse laa pulakss....pastu tetiba teringat klu tgk citer Mars needs mums pon ok gakss..tp yg biasa dh habis..tinggal laa yg 3D punya...ni yg lemah ni..3D ni mahal doh..1 tiket=rm21 hengget!! tp sbb pikir tak nak balik lewat sgt...sbb yg 3D ni jerk pukul 11:15pm..yg lain semua strt kul 12:30am ke atas...jenuh tu nk tunggu...so apa lagi kitaorg beli jerk yg 3D....


tp walaupon mahal..kami rasa sungguh berbaloi..mmg best...3D klu tgk kartun mmg nmpk kesannyer..klu citer biasa2 agak tak seberapa..so sape2 klu nk tgk wayang 3D tu better tgk movie cartoon..berbaloi gakss laaakk harga 10 hengget spec tu...

so ini bukti kami tgk citer itu..
fuh total tiket wayang, air dan parking jusco=rm46.20 hengget...maka jumlah perbelanjaan eden dlm masa 6 jam..adalah rm195.15.....wow!!! berbaloikah????.....huhu....

Saturday, March 12, 2011

pagi sabtu yang malas????

As salam semua.....

Buat apa yer pgi2 sabtu ni agaknyer....hem.. eden pulakss pagi mmg tak de plan apa2...cuma tghari nnti eden nk pergi persada teman adek nk g tgk pameran UPU...hehe eden pon nk g gakss...mana laa tau kot2 ade kerja kosong ker...err boleh gtew!!! oklaa walaupon arini mcm kemalasan eden sempat jugakss laa memasak...tp memasak makanan yg ade jerk kat umah...ahahah pgi2 dh wat sarapan mee gulung goreng ala2 vodo..kehkehkeh..knapa vodo??? sbb tak ingredient lain..cuma cili, bwg putih, bwg merah, ikan bilis, minyak dan garam...kahkahkah..x der apa pon nk letak..biasala klu letak sayur ckit ker ayam ke..bru nmpk wow!!!...

....gmbr bwh ni pulakss eden ade tmbah jejari ayam..nasiblaa ade jejari ayam..kasi tambah skit apa yg kurang...aahha itulaa mls sgt nk g pasar...ni apa yg ade jerk laaaa...
oklaaa...pas g persada eden plan nk g jusco bukit indah..kat sana ade kedai DAISO...so eden nk g sanalaa..nk cr brg2 baking eden...cewah..bajet rajin membaking kan..kahkahkah...oklaaaa eden pon dh nk siap2 ni....

haaa lupa pulakss eden nk share gmbr french loaf sekali lagi eden buat smlm..tp eden wat byk sbb adek eden ade..lgpon kali ni eden tak letak tomato pon...eden bakar kasi lama biar ranggup....fuh mmg sodap...siap adek eden kata " weh long ni cam tak cukup jer"...dia kalau bab2 roti ke kek ker mmg tak ckup ajek....hahaha

Wednesday, March 9, 2011

Resepi French Loaf with Cheese and Tuna

Assalamualaikum wbt semua....

Harini tak ada apa sgt yg eden nk share..tp eden nk share resepi mudah laa..resepi ni eden ubah ckit nk kene ngn tekak kemelayuan eden ni....hehe...nak tau nape eden tetiba rajin nk wat resepi ni sbbnyer pg tdi eden keseronokan menonton video resepi dr akak ke-2 eden iaitu Rachel Ray....ahahha akak sulung eden Nigella Lawson...kehkehkeh...so eden apa lagi pulun u...g cari french loaf kat kedai season...nasiblaaa eden nyer opis kat CS tower..agak2 lapaq perut trun bwh jerk....melambak kedai..nk shopping pon boleh...ahahhah(opss waktu keje jgn buat yer)

klu tgk resepi2 eden share ni mesti org hengat eden tak pndai masak masakan melayu kan...hellooww!!! eden darah melayu setakat masak lemak cili api, asam pedas johor, masak kicap semor, tomyam, sambal, pajeri nenas dan mcm2 lagi eden dah tau (berlagak plokss doh..kehkeh)...cuma eden rasa mskn2 ni semua org tau kan..so eden mls nk share...hehe tp tgk laa klu eden rajin..eden tepek kat cni...tp eden ni dok sorg..kkdg nk msk lauk pauk ni malas...kecuali adek eden dtg jerk br rajin.....

oklaa eden mls nk pjg2 jom tgk resepi ni..mudah jerk...resepi bujang..kehkehkeh


Bahan-bahan
French loaf (roti perancis yg panjang keras kematu tu..biasa kat tesco or kedai2 roti ade jual)
1 tin tuna
1/2 bwg besar 
3/4 btg cili merah
3 biji limau kasturi
1 sudu olive oil
keju mozarella
keju cheddar
hirisan tomato
butter

Cara-cara
1. Mula2 potong dadu bwg besar dan hiris nipis lada. 
2. Kemudian lenyek tuna di dalam mangkuk. Masukkan bwg besar, cili, olive oil dan perahan limau. Kacau hingga sebati
3. Potong French loaf secara membulat / menyerong(ikut suka suki anda laa) dan sapukan dengan butter
4. Pastu letakkan hirisan tomato diikuti tuna tdi.
5. Selepas itu, taburkan parutan keju mozarella dan cheddar ke atas loaf
6. Bakar dlm oven dgn suhu 150-160 degree celsius selama 8-10 minute @ hingga keperang2an..
7. Apa lagi dh setel kasi ngap itu dlm mulut...hehe


















siap terjuih2 lagi cheese tu kan...

ok laa selamat mencuba....klu mkn ngn sos pon lgi sodap....

* eden letak lettuce dlm resepi ni act tak yah letak pon tp eden tak leh x der sayur...mesti nk letak gakss...

Sunday, March 6, 2011

Resepi Choc Chip Muffin

yahOOOOOOO woOOOOOO...ngehehehe sonok sgt ke eden hari ni???...well mestilaa sonok sbb eden kat mersing skrg ni....dok ngn family...smlm pulun berjln2 shopping sekejap kat bandar kecik molek tu.....oh apalaa lagi nk dikatakan..perasaan balik mersing tu mmg seronok...tambahan pula...kawan baik eden baru jerk lepas bersalin so seronok dpt tgk mak dia and baby dia..tp kwn eden kesian pulakss kena warded sbb tak ckup darah...hey mcm2 skrg ni klu pas bersalin kan...baby kwn eden tu comey sgt montel...yelaa kuar dr ibu jerk dah 3.8kg...fuh bdk2 skrg x mcm dlu2...stok 3 kg ke atas jerk....

oklaaa hari ni eden nk share resepi muffin yg eden buat smlm dan eden amek dr Nigella Lawson..eden suka beno ngn resepi2 dr dia...sbb mudah n eden jarang fail laa klu follow...hehe so apa lagi jom try buat..sonang jo...tak payah pki butter..tp eden tak bape suka sgt klu kek/muffun x pki butter..mmg x mkn sgt laa..ni eden buat tuk adek eden n family eden...eden mkn separuh jerk....


Bahan-bahan

Untuk bahan kering

1) 1.3/4 cwn Tepung serbaguna (all purpose flour, tepung halus atau apa2 jer)
2) 1 cwn Gula
3) 2 sudu besar serbuk koko
4) 2 sudu kecil baking powder
5) 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
6) 3/4 cwn coklat chip (eden pki jenama van houten)

Untuk bahan basah
1) 1 cwn susu segar
2) 1 cwn minyak sayuran (myk masak biasa)
3) 1 sudu kecil esen vanila
4) 1 biji telur

*2 sudu choc chip untuk bahagian atas muffin

Cara-cara

1) Campurkan kesemua bahan2 kering di dlm satu mangkuk.Gaulkan dan ketepikan.
2) Di dalam bekas lain campurkan pula kesemua bahan2 basah dan gaul sehingga sebati
3) Kemudian tuang bahan basah tdi ke dalam mangkuk yg mengandungi bahan kering. Gaul sehingga betul2 sebati dan campuran menjadi licin dan cair sedikit.
4) Sediakan mangkuk kertas muffin di atas dulang pembakar. Dengan menggunakan scoop ice cream/ sudu biasa, tuang campuran di dlm kertas muffin lebih kurang 3/4 penuh.
5) Taburkan choc chip ke atas campuran.
6) Panaskan oven pd suhu 180-200 degree celsius dan bakar muffin lebih kurang 20-25 minute.
7) Kemudian boleh la dihidang.....

Selamat mencuba!!


p/s: resepi ni tak payah gaul pki mixer ke apa...nk pki senduk pon boleh...eden pki pukul telur jerk...sonang....!! dapur tak bersepah....pinggan mangkuk pon tak byk basuh...hehe