senyuman itu tanda seseorang yang pemurah

Uols.....kalau dah singgah kat page i ni..rajin2 lah jd kawan i yer...insyaaAllah i akan singgah ke page u nanti.....ukwah...ukwah....hehe

Sunday, June 3, 2012

Pavlova Again!!

sunday peeps.....ahahhha

ni aku saje2 nk menempel kejap kat blog kesayangan aku ini...sbb actually lama dh nk share my 2nd attempt of pavlova..tp sbb kekangan masa nak menaip punyalah takde...so arinih sbb ade kat mersing...so aku nk korg tgk gmbr pavlova aku buat bulan 5 aritu...
tp kali ni aku buat meringue base aje...bukan apa malas haku nk pukul2 whip cream segala..so nk pendekkan jalan kerja..aku beli whipped cream yg ready made...sonang....ahahahah pastu beli laa buah2 masam feberet sendiri....
tp yg kali ni..aku buat dlm small portion jerk....dan buat nipis2 sbb aku ni x suka rasa marshmellow..sbb bila buat nipis n kecik2 then aku biarkan masak lama skit..so crust dia lebih tebal...so x delah rasa marshmellow tu..so kali ni mmg aku buat pavlova ngn jayanya sbb betul2 berjaya dengan anak tekak aku...
aku buat ni time family ade kat umah...laju abis ok..sedap pulakss aku rasa....next time ade masa nk buat lg laaa...ni baki whipped cream dlm tin tu pon byk lagi..x tau nk guna tuk apa plokss..
maybe pasni kene try pastry lakss..baru lah leh mkn ngn whipped cream tu..ngeheheheh

so ni bahan2 dia
2 biji putih telur grade B (dlm 59gram sejibik)
1/2 cwn @ 3/4 cwn gula halus (jenama prai suda)
1 sudu kecil cuka
secubit krim tartar
2 sudu kecil tepung jagung
1 sudu kecil esen vanila
whipped cream / heavy whipped cream (guna yg ready made)
buah2 masam seperti strawberry, kiwi, resberry  or apa2 jerklah

Cara2
1) mula2 campurkan tepung jagung dan krim tartar kedalam gula halus dh kacau...ketepikan
2) pukul putih telur dengan kelajuan yg sederhana sehingga muncul buih2 kecil
3) kemudian masukkan campuran gula tadi 1 sudu demi satu sudu sambil memukul putih telur tersebut. pukul sehingga gula habis dan putih telur kembang dan menghasilkan bentuk tanduk.
4) lepas tu baru masukkan cuka dan esen vanila. kacau mengunakan senduk (tak perlu pukul pakai mixer dah)
5) oh lupa...sebelum buat perkara di atas ni anda hendaklah memanaskan oven terlebih dulu yer..aku guna suhu 130-140 degree celsius + api atas bwh
6) sediakan dulang pembakar berserta dengan kertas myk....kertas myk ni amat perlu sbb senang nnti nk kuorkan pavlova ni..klu tepek atas dulang jerk..kang berjenuh nk kuorkan sbb dia sgt2 rapuh...
7) letas pavlova atas dulang tdi...buatlah ikut suka anda...nk kecik2 ke..besor2 ker..klu style aku ni wat kecik2 leh dpt 4 bulatan....then terus masuk dlm oven n bakar selama 50 minit hingga 1 jam...@ sehingga pavlova bertukar warna keperangan2 dan retak2 ckit.
8) lepas dh masak..sejukkan seketika...time sejukkan nnti pavlova akan lg retak means ur crust base tu sgt2 menjadi...
9) bila dh siap..kuorkan pavlova tu dr kertas myk..letaklah atas pinggan ke apa ke..then terus letak whipped cream atas dia....sambil ditabur ngn buah masam kegemaran anda...tp aku prefer strwberry sbb sgt sesuai ...heheh sesuai ngn anak tekak aku....

so nah layan gmbar2 ini...


haa tu dia....yummy sgt....

 haa nampak tak crust dia yg tebal tu..sedap sgt...sekali makan akan cair dlm mulut...

 sedar tak sedar..dh habis okkkkk!!

 yg ni versi i.....makan waktu mlm..hehe

ni versi adik aku....entah apa2 entah..bajet creative laa tu..wahahaha

 so try laa yer..mudah n pasti anda akan rasa nk buat lagi...hehehe..mkn time hari panas2 lgilah terangkat gtew...

cheeeowww!!