senyuman itu tanda seseorang yang pemurah

Uols.....kalau dah singgah kat page i ni..rajin2 lah jd kawan i yer...insyaaAllah i akan singgah ke page u nanti.....ukwah...ukwah....hehe

Sunday, April 17, 2011

Resepi Marble Chocolate Cheese Cake

Hari Ahad yang indah permai...hehe
disebabkan harini takde plan apa2...jd fatt dengan rajinnya mengupdate resepi yang fatt perolehi dr Blogger makanan yg femes Kak Ummi...hehe...resepi sgt mudah dan sedap...fatt dh byk kali buat time raya tahun lepas...dan tetamu2 yg dtg masa raya semua kata sedap...habis licin klu hidang kat diorg.....so haritu masa nk balik umah mak..mlm tu fatt buat kejap sbb teringat kat kek ni..lgpon sbb cream cheese bar ade kat peti ais..rasa menyemak pulakss klu simpan lama2...so tu yg buat tu...tp sebenarnya masa fatt buat kek ni..ade kegagalan ckit...tak tahulaa kenapa....sbb cheese yg fatt pukul tu berketul2 kecil...dah rehatkan dia pd suhu bilik dh....tak tau apa masalah...pastu masa bakar tu pon jd lama laa pulakss...masa buat kat umah mak tak de pulaks mcm ni.....heeemmm mungkin sbb dh lama tak buat kek kan....so oklaaa jom tgk resepi..



Bahan A:
  • 190 gm mentega
  • 170 gm gula halus (gula kastor)
  • 3 biji telor gred A (berat kurang lebih 60g sebiji)
  • 20 gm serbuk koko *
  • 120 gm tepung halus *
  • 1 camca teh baking powder * (bahan * diayak bersama)
Bahan B:-
  • 250 gm cream cheese (pada suhu bilik)
  • 60 gm gula halus (gula kastor)
  • 1 camca teh esen vanila
  • 1 biji telor gred A (gred B jek)
Cara-Cara:-
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Lenser tin berukuran 8x8x3 inci. Alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula hingga putih.
  3. Masukkan telor satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur.
  4. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata dengan spatula.
  5. Dalam mixing bowl lain yang bersih dan kering, masukkan cream cheese, esen vanila dan gula. Putar hingga sebati.
  6. Masukkan telor dan putar hingga gula hancur dan adunan berkrim.
  7. Tuangkan separuh adunan coklat dalam loyang, ratakan.
  8. Tuang pula kesemua adunan cream cheese dan ratakan.
  9. Tuangkan baki adunan coklat dan ratakan.
  10. Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dipotong.
 selamat mencuba!!

Saturday, April 16, 2011

Just the way I am......

hahaha...yeah just the way I am....

hari minggu datang kembali....sungguh seronok tidak terperi.....mengulangi activity sendiri...ahahaah
ade aktiviti ke??erm cam tak de jerk..nk tepek resepi best pon mcm mls....fatt ingt nk update resepi mable cheese choc tdi..tp mls pulaks nk sambung cabel camera hp ciput i tu ngn lapy i nie....mls laa katakan....

apa yg nk merepek arinih erk....erm skrg pukul 3.40pm ..tp montot ni masih melekat kat sofa dengan lapy atas peha....arghhhh apa nk buat ujung minggu...nk kuar hujan bru jerk benti....nk g shopping..nk shopping apa pulakss??? brg masih byk lagi..?? nk beli pakaian?? oh sungguh mls....hengat rajin nk sesakkan diri kat celah2 baju-bajuan tu..oh tidak..not my habit....lgpon i should spend my money wisely rite??...lg2 nk dekat ujung bulan ni....

erm rasanya jap lgi nk kemas rumah...kemas umah lagi..x der mende lain ke...well dlm islam kerbersihan kan paling utama...mcm mana nk mengerjakan ibadah klu kiri kanan atas bwh byk habuk...hehe...act fatt ni mmg tak bape suka sgt kat habuk....euuuuwwwww very thee!!! hokey!!..sanggup kemas umah 1 ari tuk buang sebanyak mungkin habuk dr umah...klu tak...mau bersin byk kali...hehe....tak g mana2 pon tak pe.....janji umah i bersih...boleh gtew.....??

apa lagi erk...arrr berbalik pd tajuk post ni act fatt nk share sekali lagi lagu my mamat sorg ni Bruno Mars...heiiii!!! apsal aku addicted sgt ngn dia ni...ok2...bukan dia tp sore dia n music dia...my new fav genre artist yg sungguh memukau...boWWWWW!!!...setiap kali tgk dia nyanyi live...mesti nk tgk smpi habis..belum ade lg artis sore cam dia....aritu godek wikipedia dia ni act sblum jd recording artist ..dia juga seorg song producer & writer...dan boleh main 7 instrument...patutlaaaa!!!!..rasanyer dia ni leh pergi jauh selepas michael jackson....lgpon dh lama tak minat kat artis2 western ni(zaman sek jerk..ahahha)..sejak mamat ni muncul bru nmpk ade artis lain lg best dr lady gaga(i tak minat langsung) & justin bieber (hellowww taste dak2 remaja jerk..euwww!!)..ahahah..hopefully mamat ni tak terlibat laa dgn genjala dadah segala pasni...tak phm aku artis barat ni ..tak habis ngn dadah!!! well diorg bukan beragama islam....sbb tu diorg wat apa saje jerk kan...heemmmm ish2...

oklaa bosan nk taip panjang dah....jom tgk live studio lagu just the way you are ni...


yang ni pulakss mase grammy award...bowwww!! best mantop sore!!


"When I see my face, 
There's not a thing that I would change
Cause I'm amazing,
Just the way I am"....ahahhahah...suka sukik....!!!

haaa...tgh taip2 ni...tetiba terkeluar mood lain pulakss....fatt rasa cam nk buat biskut choc button laa mlm ni...kat umah ade baki choc ni..boleh laa i bwk g opis isnin ni..wat kunyah2 time kerja.....ermmm ok gakss ni..klu jd fatt tepek resepi kat cni erk...hehe..oklaa masa untuk tutup lapy...dan masa untuk mengemas rumah....pagi tdi taknak ngemas..ptg2 baru nk ngemas....MALAS!!!!!....hahaha...

haf a good weekend all!!!...bajet artis...!!..hehe

Sunday, April 10, 2011

Resepi Baked Macaroni & cheese

Assalammualaikum wbt!!...

yeay hari ni sy rajin pulakss nk share resepi mudah....resepi ni sy dpt dr rakan sekerja sy iaitu cik Esah masa kitaorg wat bbq tahun 2009 tak silap....byk kali dh fatt buat resepi ni...dh kasi family rasa pon...diorg kata sedap..sekali sekala mkn mcm ni oklaa kan..klu selalu tak nak haku....muak jugakss..hehe...oklaa jom tgk resepi ni..resepi ni utk seorang makan.




Bahan-bahan
Makaroni elbow (lebih kurang segenggam) -fatt pki yg short pipe...
1/2 cwn ayam yg dipotong dadu
1/2 potong bawang besar yg dipotong kecil dadu
1 sudu butter
1/2 tin sup cendawan jenama campbells (yg tin 290gm)
sedikit air rebusan ayam
cheese mozarella
garam 

Cara-cara
1. Masak makaroni di dlm periuk bersama air, secubit garam dan 1/2 sudu myk. Masak lebih kurang 10 minute atau sehingga kembang
2. Rebus ayam yg dipotong sehingga masak dan simpan baki air rebusan
3. Menggunakan frying pan, tumis bawang besar dengan butter sehingga naik bau atau sedikit layu.
4. Kemudian masukkan ayam yang telah direbus tadi. Selepas itu masukkan pula sup cendawan dan biarkan mereneh seketika. Tambahkan sedikit garam dan kacau. Jika kuah agak kering sedikit boleh tambahkan air rebusan ayam.
5. Seterusnya masukkan pula, makaroni yang telah ditos airnya. Kacau hingga sebati dan tambahkan 1 sudu parutan cheese mozarella.
6. Setelah sebati, tuang macaroni ke dalam bekas pembakar (ceramic ware). Taburkan cheese diatasnya.
7. Bakar makaroni pd suhu 150 deg cel. selama lebih kurang 20 minute @ sehingga pemukaan cheese kekuningan. Dah masak boleh laa dihidang.....

Sebelum bakar
Ok selamat mencuba...tp fatt mkn separuh jerk..perut kenyang..pdhl tghari tak makan apa2 pon..sarap 2 keping roti jerk...:-)

Saturday, April 9, 2011

The lazy day with the lazy song...hahaha!!

yeay!!!
SATURDAY..!!!
what a wonderful day...!!!
cause it's holiday....!!!

ngehehehe....dah mcm pantun 4 kerat versi english edukesyen!!(ucop wilchar)...ahahah....fuh nikmatkan bila hari jumaat nk jumpa hari sabtu....lega rasa pale otak ni.....kenapa sonok sgt sabtu ni..ini laa hari yg mmg hari tidak berkerja bg company aku...ahahaha....

so apa plan hari ni...tak der plan apa pon....bak lirik dlm lagu bruno mars - the lazy song!!

Today I Don't Feel Like Doing Anything
I Just Wanna Lay In My Bed
Don't Feel Like Pickin' Up My Phone
So Leave A Message At The Tone
'Cause Today I Swear I'm Not Doin' Anythin'
Nothin' At All....

hah!!..mmg kene sgt lirik ni dgn aku punya mood...ngehehe..tp bila tgk umah ni dh seminggu tak kemas rasa mcm tak boleh laa..takpe pas melantak kejap..pastu smyg zohor....baru kemas rumah...dah selesai....layan tv kejap..pastu smyg asar pulakss...then barulaa kuar kejap....hehe g psr mlm kat taman daya jerk..lama dah tak pergi..leh beli mknn sedap skit...mlm lantak sambil tgk movie pulakss...fuh mmg lenggang2 kangkong laa hari ni...hehe..biasalaa hidup membujang ..mmg takde bende nk buat....lg pula dok sorg2 kan....rasa dunia ni kita punya...kita boleh buat apa sahaja..tp hengat ada yg masih memerhatikan gerak geri kita....iaitu Allah SWT....dlm suka2 jgn lupa suruhan-NYA...lgpon nk kuar shopping pon mls...walaupon dh dpt refund dr LHDN...tgk angka kat cimbclicks pon meningkat tp mood shopping mmg tak de langsung...hem bagus laa..lgpon aku ni bukan kaki shopping pon...ahahah

oklaa berbalik pd tajuk blog ni...sebernya mlm tdi pulun layan lagu and vclip Bruno Mars kat utube....suka dgr sore mamat ni..best ..sore dia mcm ala2 kene sore throat tp act itulaa pure voice dr dia...mmg sedap...pastu byk pulakss org yg share link lagu2 acoustic live dr dia..tu pulun layan.....walaupon dia ni ade masalah coccaine tp takpela kita layan jerk bakat dia kan...hehe...ermmm aku nk share skit versi live acoustic dr dia...lagu the lazy song...act lagu ni ade tet**** lirik yg censored ..tp jgn hayati lirik tersebut yer..amek part yg ok jerk...ahaha tp bukan nk kata apa..melodi lagu ni best...tp tang lirik tut*** tu yg tak best tu...well anyway layan jerk kejap erk...hehe

 

haa dah habis layan..meh layan lagi 1 lagu...somewhere in brooklyn...suka sgt lagu ni...cam comey jerk..oklaa layan kejap.....


dah puas dgr...ok jom tutup lapy wat hal sendiri....kahkahkah.....






Monday, April 4, 2011

Resepi French Macarons

wah rasanya dah 2 minggu tak update blog...sudahku kata...klu daku mls...mmg tak hengen daku nak menaip panjang lebar....hengat daku rajin...kehkehkeh....act daku..eh...daku pulakss..kejap eden..kejap saya..kejap aku...apa daaa!! tak tetap !!...ellowwww blog gua..suka gua laa..err gua plokss doh...kahkahkah...ok2 merepek meraban!! cukup...!!...arini fatt...eh...arghhh....ahahhah...ok2..arini fatt nk share resepi percubaan pertama yg ermm agak berjaya tapi 1/3 jerk..2/3 lagi tu..sudah ku lempar dlm tong..tong...tong sampah...hehe...bukan apa...sebelum buat biskut ni.....I dh study dlu tau..i bukak blog org laa...tgk resepi dr chef macaroons laa...tgk dekat utube laa...mcm2 laa..sbb most yg eden...haaaa eden baca mesti 1st attempt tak kan berjaya.....eden bukan apa...teringin gaks nk rasa biskut yg org kata "MAHAL" sgt tu..tak penah rasa..lgpon yooOOO mana ade jual kat bndr JB ni....sbrnyer desakan buat biskut ni sbb eden demam...so time demam tu tetiba nk merasa jerk biskut ni..so apa lagi cari punya cri dptlaa satu resepi mudah dr Martha Steward..so uols...layan la dlu resepi ni yer...hasilnya..dan rasa..tet..kat bwh ade...



Bahan-bahan
1 cwn gula aising
3/4 cwn tepung almond/ground almond
2 biji putih telur size A
Secubit Tartar
1/4 cwn gula kastor

Filling (chocolate Ganache)
- 100gm dark chocolate
- 50gm whipping cream

Cara-cara

Campurkan tepung Almond dan icing sugar dlm food processor sehingga sebati. Ayak campuran sebanyak 2 kali. Ketepikan.

Panaskan oven pd suhu 160 degree celsius. Pukul putih telur di dalam mixer pada kelajuan sederhana sehingga kembang. Kemudian tambahkan cream of tartar dan pukul lagi. Selepas itu, masukkan gula kastor dan pukul sehingga kembang @ sehingga berbentuk tanduk selama lebih kurang 8 minit. (hasil jika terbalikkan mangkuk campuran tidak jatuh).

apabila putih telur sudah kembang, masukkan campuran tepung almond bersama icing sugar tdi kedalam mangkuk yg berisi campuran putih telur. Kacau sehingga sebati. (Waktu ni tak perlu pki mixer dh).

Bila dh sebati, ambil piping bag dan masukkan campuran macarons tdi. Dengan menggunakan loyang, alaskan dengn menggunakan baked paper. Pipe macarons di atas baked paper lebih kurang 2~3 cm diameter. Selepas itu angkat dulang dan ketuk di bahagaian bwh dulang bg mengeluarkan udara.

Biarkan macarons selama 15-30min untuk mendapatkan permukaan kulit yg keras sedikit. Selepas itu barulah bakar biskut tdi pd suhu 160 deg Cel. selama 12-15 minute.

Kemudian sejukkan seketika selama 3 min...dan barula tanggalkan macarons dr kertas pembakar....

Selepas itu barulah sandwichkan macaron tdi dengan coklat ganache...selamat mencuba!!
 
Untuk coklat ganache pula..panaskan whipping creme, kemudian tuang ke dalam dark coklat sehingga cair dan licin. Siap.


haaa....jd tak...cam tak caye jerk kan..sekali buat menjadi..tp ini hanya 1/3 hokey...fuh patutlaa mahal kuih ni erk...ade yg jual sebiji rm4.50...rupa2nya mmg rumit cara dia...klu ikutkan dia punya bahan tu senang jerk....

ok ikutkan hati rating tuk kesedapan kuih ni fatt bg 4/10...hah hamek...ke sbb fatt buat tak sedap..kahkahkah..tp welll tgk bahan jerk dah tau macarons ni konfem manis kan....hemm so pd sape2 yg menjaga kesihatan mkn sebiji boleh...jgn lebih yer..not GOOD!!....hehe..ok laa sbb ni pon saje2 try so apa kata uols lakss try yer...senang jer....kehkehkeh