senyuman itu tanda seseorang yang pemurah

Uols.....kalau dah singgah kat page i ni..rajin2 lah jd kawan i yer...insyaaAllah i akan singgah ke page u nanti.....ukwah...ukwah....hehe

Tuesday, August 30, 2011

Resepi Biskut Coklat Badam + Selamat Hari Raya & Maaf Zahir Batin

As-salam semuanya...

Selamat Hari Raya dan Maaf Zahir Batin.....sempena bulan raya tahun ini..tetiba nk share resepi pulakss kan....act biskut ni wat 2 hari sebelum hari raya..sgt mlss hokey nk buat..tp mengenangkan kuih hanya ade 3 mcm jerk..rasa mcm kene buat laksss ..skit bebenor....so ni resepi amek dr website mana entah...tak hengat laa pulakss..mudah, sedap, rangup dan manis yg sedang2...sesuai laa bg penggemar koko mcm aku ni...haahahah..poyo..bajet aku nih pandai laa sgt masaknyer..ni pon nk cari mood punyaa laa lama kann....
cantek tak biskut haku...klass ko jah...ade loveee gteww
haa ni pulakss gmbor selepas pencahayaan...saje tepek kasi real ckit warna tu
sila lihat resepi di bwh

Bahan-bahan

1 buku butter (250g)
1 cawan gula icing (150g)
2 biji kuning telur
3 cawan rata tepung gandum (300g)
1/2 cawan serbuk koko (50g)
3 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh baking powder
1/2 cawan @ lebih serbuk badam

Bahan topping
chocolate rice utk tabur & putih telur utk sapu @ chocolate yg dicairkan

Cara-cara
1) Pukul butter & gula menggunakan mixer sehingga kembang. Kemudian masukkan kuning telur satu persatu dan putar sehingga sebati.
2) Di dalam bekas lain, satukan tepung, serbuk koko dan baking powder kemudian ayak tepung-tepung tersebut.
3) Selepas itu campurkan tepung yg diayak berselang seli dengan serbuk badam sehingga manjadi doh yg lembut. Jika doh terlalu lembik boleh tambahkan tepung. Uli doh sehingga betul2 sebati. Macam gambar kat bwh nie...hehe.

4) Kemudian gelek doh antara dua plastik, terap dgn acuan yg disukai. Untuk memudahkan terapan, celup acuan ke dalam tepung dahulu.


punyalaa tak lawa picture ni..yelah pki camera hp jerk
5) Seterusnya susun biskut di atas dulang pembakar. Sapu atas biskut dgn putih telur dan taburkan coklat rice.(tak buat pon.....).

maklumlaa buat kuih setahun sekali..tu yg ada tinggi rendah...hahaha
 6) Bakar biskut dlm oven yg telah dipanaskan terlebih dulu pada suhu 150c selama +- 30 minit atau lebih.

dah siap...taraaaaaaa

haaaa berterabur sekali...biskut kat atas ni tak pakai choc rice pon..just piping coklat yg dah dicairkan ke atas biskut yg telah di masak ...kemudian sejukkan seketika sehingga choc cair tdi mengeras.....
ginilaa gaya mempipingkan choc cair nokss..haha
    apa lagi poyokan...haaa lama gteww tak update blog...update jerk terus tepek resepi baru2 cuba nk buat kan....ok laa biskut ni....wat mkn saje2 ok gakss..ngahhaha...

    oklaa harini mmg sgt penat..dr pagi tetamu yg hadir sungguh meriah....ade pulakss ko mase nk update blog...ni pon taip time nk magrib..yerlaa sape nk dtg beraya time ginie...mlm konfem lepaksssss...hahaha

    Thursday, August 4, 2011

    kenapa......bulan ini....


     
    tak tau laa kenapa....asal bonus dpt jerk mesti barang2 aku rosak...diorg ni cam boleh baca jerk tuannya nk dpt duit bonus kan...dugaan sungguh....

    sebelum dpt bonus bateri lappy rosak....nasib baik adaptor dia hokey..klu tak mmg tak hidup laa lappy nih.....
    bila dh dpt bonus....paip sinki umah ploksss patah....-->peristiwa ni klu boleh tak nk hengat langsung sbbnyer wat sakit hati jerk....berlaku sehari sebelum nk puasa....mcm org gile dibuatnyer....tgh molek2 dok basuh pinggan tetiba kepala paip sinki leh jatuh...pastu apa lagi air pon kuar jerk memanjang..time tu mmg cam kartun dah..dgn basah kuyupnyer..aku punya laa bergegas nk pasang balik pipe tu...tp tak boleh2...dh laa pressure air tu kuat..makin ditolak2 pulaks mase nk psg tu...bila dh give up..aku biar jerk air tu memancut...sampi banjir 1 dapur....nk wat cam ner dok umah flat...nk tutup main pipe pon kene trun bwh..mmg time tu tak kira apa dh..cpt2 turun dlm keadaan basah kan..sekali ade jiran laa plokss mase kuar tu....tgk aku dh lain mcm ..yerlaa mesti dlm ati abg tu " pehal dak ni kuar2 umah jerk cam mandi hujan"....ahhaha nk wat cam ner pipe patah.....

    bila main pipe dah tutup.. naik umah jerk..konon2 nk psg la pipe kan..sekali tgk2 kawasan thread pipe tu yg patah..pastu leh pulaks melekat kat dinding tu..haa cam ner nk psg balik...susah tu..dgn equipmentnyer tak ckup..lglaa x der pengalaman nk buat bende2 tu...even aku ni keje sbgi "pencacai pipe" tp mmg tak reti laa ngdap bende2 ni secara reality...nak tak nk terpakse laa call bapak ku dr mersing.....sian diorg terpakse dtg tuk betulkan pipe tu....ini bukan kes aku manja or mengada2..tp sbb bapak aku tak kasi org lain masuk umah...yerla anak dara diorg dok sorg kan.....riso dia....

    pas pasal pipe ni..skrg ni pasal cermin mata plokss...ni pon sakit ati gakss ni..tetiba cermin mata leh patah hokey...sakitnyer hati....baru ptg tu citer2 nk pki contct lense...sekali cermin ni wat hal mlm tu....leh lakss patah..dh mcm hape bila bende ni tak de..kerabunan aku sepanjang hari....nk drive kete pon gigil.....

    so arini terpakse gagah kan diri pki lense dlu....act nk pki spec jerk..tp mls pulaks nk drive ke bandar..so pki cr lense lah dlu...sabtu ni baru pulun cr spec..tak boleh haku pki lense sepanjang masa..tak rajin laa i nk cuci2 semua2 ni pagi2 buta..ahahaha malas hokey..

    harini pon act aku ade dpt satu call dr someone somewhere...ahahhaah nk citer lebih2 opsss tak payahlaa..belum konfem dpt kan...lgpon ini semua mengenai rezeki..senyap2 sudah laa......aku cuma berharap...moga Allah tunjukkan jalan yg mudah bagiku....jika jawapan diperolehi dlm minggu ini..nampaknyer aku kene lakukan solat istikharah.....kerana ini semua penentu mase depan rezeki aku.....

    hemmmm itulaa dugaan..mak ckp sabar...bulan2 mulia mcm ni mmg biasa dugaan mesti ade..smuanya untk menguji kesabaran hambaNYA..so kita kene laa redha...dan cuba berusaha untuk selesaikan segala dugaan yg diberi...klu nk mengeluh mmg tak elok kan...sebagai manusia yg beragama islam..kesabaran laa tonggak utama yg perlu tanam dlm jiwa...hehehe...moga aku ni menjadi org yg makin tabah...hehehe

    SELAMAT BERPUASA...(tetiba rajin pulakss update post)..cheers!!