senyuman itu tanda seseorang yang pemurah

Uols.....kalau dah singgah kat page i ni..rajin2 lah jd kawan i yer...insyaaAllah i akan singgah ke page u nanti.....ukwah...ukwah....hehe

Tuesday, December 10, 2013

KEK KEJU MELELEH a.k.a KEK KEJU NGENCES

Suka cita dimaklumkan..

saya sudah lama menjadi penjual kek leleh di sekitar johor bahru....cuma baru2 ni shj sy berkesempatan untuk post di blog ni.....jd jika sesiapa berminat untuk place order...bolehlah pm sy disini or facebook sy ye....

Perisa yang ada
Chocolate
Pandan
Strawberry
Vanila
Lemon
#Kesemua kek diatas berharga RM18 sekotak.

#Kami juga ade jual kek tiramisu yg berharga RM19 dan kek coklat lembab RM16

Kesemua kek ni beratnya 350gm.....

Kek ini merupakan kek yang diinspirasi oleh seorg chef yg terkenal iaitu chef Sanif dan bukan seperti kek homemade yg biasa ada dijual di internet.....




jadi apa tunggu lagi..cpt pm sy ok....tq

Sunday, May 19, 2013

Resepi Lasagna

hi.....

hujung minggu yang sungguh tenang...2 hari ni tak kuor umah langsung...nasib ade adik lelaki dok 1 rumah....mmg aku bedal dia suh kuorlah g beli makanan...hahahah..sesekali berhujung minggu di rumah jerk syok gaks kan...tenang...tiada gangguan anasir2 luor...tak pikir pasal kerja....tetiba rasa mcm nak dok umah jerk...

oklah tak nak ngarut lebih2...arini aku dh share resepi omputih yg dah berzaman aku buat..ahahhaha ade lah bulan 1 aritu..jadi sebelum aku betul2 terlupa.. baik aku share cpt2...hehehe

resepi ni mudah jerk..dan barang2 tuk buat lasagna ni pon mudah didapati di pasaran...

so mari tinjau..

sedikit hangit akibat tiada pemantauan semasa pembakaran...kahkahkah

Bahan-bahan

(A) Base 
1 kotak instant lasagna (jenama san remo or apa2 jerklah)
1 botol sederhana sos spegati (aku pki campbell)
1 bungkus daging cincang (jenama ramli)
6-8 bunga cendawan butang (ayam brand/ Rex -->ade tanda halal jakim)
1 biji bawang besar (dipotong dadu kecil)
5-6 ulas bwg putih (dicincang halus)
serbuk oregano kering (kt umah aku mmg ade jenama McCormick)
serbuk lada hitam
garam
Mozarella cheese
Parmesan Cheese
Minyak zaiton untuk menumis

(B) Sos Putih
500ml susu fresh krim (beli susu dutch lady 2 kotak jerk)
3 keping cheddar cheese
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar butter (50gm)


Cara-cara
#kepingan lasagna di rendam seketika didalam berkas yg berisi air untuk melembutkan kulit lasagna.

(A) 
1. Masukkan sedikit minyak dan tumis bwg putih dan bwg besar.
2. Masukkan daging dan biarkan masak seketika
3. Masukkan cendawan butang yg telah dipotong dadu dan kacau
4. Masukkan pula sos spegati. Biarkan mereneh seketika. (jika kurang kuah boleh tambah air dalam suku cwn kecil)
5. Masukkan serbuk oregano, garam dan serbuk lada hitam. Kacau dan ketepikan

(B) 
1. Cairkan butter dlm pan dan masukkan tepung, kacau.(guna api kecil)
2. Masukkan susu dan kacau sehingga sebati.
3. Masukkan keju.
4. Masukkan secubit garam. Kacau dan ketepikan

#cara melapis Lasagna
1.  Setelah kesemua kekdah di atas siap...ambil kepingan lasagna..susun di atas loyang atau bekas ceramik sehingga menutupi permukaan bwh loyang.
2. Masukkan pula isi sos daging tadi ratakan...
3. Kemudian letakkan sos putih di atas isi daging tadi dan taburkan cheese mozarella & parmesan.
4. Letak lagi kepingan lasagna di atas sos putih tadi
5. Ulang langkah sehingga loyang penuh.
6. Bakar Lasagna pd suhu 170-180 deg celsius selama 20-30 minit atau sehingga kekuningan.
7. Boleh lah makan.....

senang jerk benonya...sorilah aku x de gmbr satu2..tak nyempat ..klu x leh tunjuk kekdah dengan gambar sekali kan...apa2 enjoy!!


5 lapis uols......hahah

nampak tu terjuih2...mak aku ckp sedap cam kat secret recipe..muahahaha

saje nk tunjuk pic ni...gedik tak..dlm toilet pon jd...act nk tunjuk mewah sgt toilet ni..pdhl kami tumpang membuang jerk..ahahahha (at melaka 13.4.2013)

Sunday, March 31, 2013

Resepi Biskut Chocoate Chip Mudah

Hi uols...uols nak tau..dari harituuuu lg i ni nk share resepi biskut mudah kat uolssss...tp project filter-R i tu..or biasa i panggil project Tapir sangatttttlahhhhhh merungsingkan i ni.smpi i tak hade maseeee nk upload..actually byk i nk share tp i share yg ni dululah ye..maklumlah i ni snap snoop sneep rajin ler..tp nk ngarang..omak ai.x koseeeee...hahaah tp klu dh ade blog sendiri. ...takat nak diam jerk baik tak payah yer.....itu gunanye blog ko share lah byk mana ko nk share...jgn share badan sendiri udah ler...mau muntah org..heheheh....

ok2.....back to normal...aku nk share resepi mudah jerk....ade ler sekali tu aku dh bosan tgk bungkusan choc chip ngn butter kat peti sejuk umah aku..so aku pon gali punya gali...teringin nk buat biskut ni...biskut ni aku buat tak sampai 2 hari habis....bapak aku tu leh bedal 1 malam smpi 5 keping...aku buat gabak2 lak tu....esoknye anak kwn bapak aku dtg pon melantak smpi licin...sodap katanya...Alhamdulillah..kembang montot kejap....aku mmg suka klu org makan kata sedap...maknanya mmg menjadi air tgn aku....kahkahkah..oklah uolss..tgkler resepi ni



Bahan-bahan
125g butter
3/4 cawan gula perang
3 sudu besar gula castor
1 tutup esen vanilla
1 biji telur
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 3/4 cawan tepung biasa
Secubit garam
125g chocolate chips

Cara-cara
1) Panaskan oven pd suhu 150 degrees celcius.
2) Pukul butter, gula dan vanila.
3) Masukkan telur dan pukul.
4) Campurkan bahan tadi dengan garam + soda bikarbonat + tepung yang sudah diayak.
5) Tambah chocolate chips ke dlm adunan dan kacau rata.
6) Sudukan adunan berbentuk bola dan letak di atas dulang yg telah digrease.
7) Bakar selama 10-12 minit atau sehingga keperang-perangan.

aku buat sikit jerk..
nampak tu gabak2 aku buat..konon2 nk wat ala2 style cookies kat subway
nampak cam cantek ploks dah susun tingkat2...

selamat mencuba!!...peace yaaaawwwwls

Sunday, December 30, 2012

Resepi Red Velvet Cup cakes

As-salam semua.....

selamat bertemu kembali dlm rancangannnnnnn....eh cam retis dlm tv gtew...ahahaah...pelikkan..lama x post something kat cni...arini aku nk share resepi kek yg tgh hot mcm retis gtew...bukan apa sbb dh lama aku nk buat kek ni..tp maklumlah...kekangan masa yg memutuskan niat nk buat kek ni..so haritu balik umah mak kat mersing..adik yg kecik pon tgh cuti...so rajin2 kan diri buat...tu pon sbb dh tak tahan adik asik ckp.."weh long bila ko nk buat red velvet niiii"....aduiii....sudahnye buat jugaks...tp serius beb..sgt sedap....resepi ni aku ade ambik kat mana entah lupa..tp resepi frosting tu aku aku tak follow mcm dia buatlah..sbbnye tak kose pulaks nk cr whipping cream...so aku share yg lain...tp ni pon sodap....resepi ni boleh buat dlm 12 cups bergantung pd size cup korg nk gunalah..klu besar maybe dlm 8 kot...klu kecik molek..boleh dpt 12~16 rasanya...kek ni naik tinggi so jgn tenyeh byk2 lakss dlm cup mase belom bakar.. letak 1/2 jerk ataupon 1/4....klu tak terjuih2 weh..aku aritu buat letak terlebih skit...habess melimpah2....tp 2nd bakar ok dah....aku guna api bwh jerk...so try lah ye...



Bahan-bahan (dalam 12 cups kecil)

A)
150gm tepung superwhite fine/tepung kek (brand blue key/apa2 brandlah)
2 sudu besar serbuk koko (aku pakai van houten jerk)
1/2 sudu kecil soda bikarbonat (jenama nona)
1 sudu kecil baking powder (nona lagi)
1/2 sudu kecil garam halus (tak guna pon sbb guna salted butter)

B)
63gm butter (unsalted/salted)..klu pki salted tak yah letak garam dlm bhn (A) (aku pki buttercup suda)
140gm gula kastor (haruslah prai)

C)
1biji telur saiz medium (omega punya....jgn ikut sgt biasa punya suda)

D)                 
1 tutup esen vanila (jenama blue key)
1/2 sudu kecil cuka (aku pki cuka masak yoes tu jerk)
1 sudu besar perwarna merah (blue key lagi)

E)
120ml buttermilk (klu x de boleh pki 120ml susu segar yg dicampur dgn 1/2 sudu besar cuka dan dibiarkan selama 10 minit)(haruslah aku pki susu biasa jerk..ko hengat senang nak cr butter milk kat mersing..haha)
                          
Cara-cara
1)Campur kesemua bahan A, ayak dan ketepikan.
2)Pukul bahan B smpi kembang dan ringan...kemudian masukkan C dan pukul.
3)Masukkan D dan pukul hingga sebati.
4)Masukkan tepung yg diselang seli dgn buttermilk-pukul hingga sebati.
5)Masukkan butter/adunan dalam acuan cupcake dan bakar pada suhu 170c @ 15 ke 20 minit. Isi 1/2 cup sahaja.
6)Sejukkan dan hiaskan dgn cream cheese icing (resepi bwh)


Bahan-bahan frosting
250gm cream cheese (pki tatura jerk..murah beb..tesco rm6.90)
100gm butter (buttercup)
1cwn icing sugar (yg ni sgt kelakar..sbb mls nk beli..aku pki castor jugaks..apa lagi mengerutu lah fosting aku...tp still rasa sedap..haha)
1 sudu kecil esen vanila (blue key pad)

Cara-cara
Campur kesemua bahan dan pukul sehingga kembang.

pas letak topping leh sejukkan dlm peti sejuk...barulah forsting dia keras skit...dan rasa lebih enakk...selamat mencuba!

hasilnya.....selepas dikorek...HAHAHA

nampak tak nyah...merah menyala2...

sebelum bakar pon dah menyala2 merahnyaaaaa...
gmbr yg tidak diedit...no dslr ok!!