senyuman itu tanda seseorang yang pemurah

Uols.....kalau dah singgah kat page i ni..rajin2 lah jd kawan i yer...insyaaAllah i akan singgah ke page u nanti.....ukwah...ukwah....hehe

Thursday, February 9, 2012

Hari kerja yang begitu malas....

tak taulaa nape sejak naik kerja smlm..mood kerjaku semakin merundum....ngntuk...dok temenung jerk ngadap LCD pc.....harini lagilah....bgn2 pagi kul 5.30 pg tdi boleh pulakss aku bersin bagai...bgn tido bersin, gosok baju bersin, masuk toilet bertubi2 bersinnya....ahahahaha...aku agak2 mcm akan tak sedap badan jerk...masa drive nk g tmpt kerja pon..aku boleh tersengguk2 dlm kete...kat traffic light pon sempat2 lg tu curi tido...nak kata punyalaa mengantuk..x lupa diselangi bersin bagai....ahahhaha..

smpi opis dr pg smpi ke petang aku berbaju sejuk..yg lain ilex jerk..aku dh rasa lain mcm..ni mesti aku nk deman..tp smpi ptg x demam2 laa plokss...batuk2 sakit tekak ade laa..pastu pinggang pulakss sakit2..dh mcm org tua aku tdi..nk mayang pon tertonggek2..sabor jerklaaa...

tdi kul 5.15pm jugakss aku balik..biasa aku sharp kul 5 dh scan balik...ni sbb dok busy diskass ngn mmber opis jd ler lmbtnyer...biasala keje construction ni lg2 oil n gas..memecam masalah ade...dlu aku keje consultant aku x kisah pon apa yg berlaku kat site..ni pepandai laa ko setel..tak semua consultancy oil n gas ni betul..kekdang hangguk jugakss..x psl2 kitaorg kene edit kene antor EQ laa kat client...nyampah betulaaa..baru tau azab keje construction aku ni..tp x per....aku rasa inilah pengalaman yg aku betul2 nak....hehehe
tdi mase drive balik aku sempat ngunyah jadah ni..sedap weh..sungguhlaaaa healthy...


haaa mlm ni pulakss aku msk western lg...tp penuh dengan variety of vitamins...ahahha mana taknya..salad 1 bowl besar aku buat...dan lebih kurang segenggam shell masak dgn sos prego...bersama ayam panggang..yummy dn kenyang sgt2...tp mood masih tak der lagi..badan masih rasa seram sejuk...

ni haa makanan yg fatt buat..dah masuk perut dah..silap2 jd "ikta" dah....hehehe

siap tabur ngn parmesan cheese lagi...barulaa naik kesedapannya...heee

tgk tu 1 bowl aku buat....

salad dressing ni simple jerk aku buat cam biasala dgn extra virgin olive oil, lemon juice, garam, lada sulah n parsley flakes....sonang jerk..lg pon aku suka mkn cam ni..x muak..n mmg menyelerakan berbdng dressing yg guna mayonis....lg sihat mcm ni kan...hehe...

fakta khasiat makanan fatt harini
gmbr 1-->quaker oat..penuh dgn serat
gmbr 2 --> ayam panggang merupakan sumber protein dan bagus untuk pembentukkan sel badan, cheese jugakss adlh dr sumber susu yg mana bagus untuk tulang...karbohidrat dr shell adalah sumber tenaga..selain itu ia menjaga otot dan mengatur gula dalm darah...sos prego dr tomato..tomato bagus untuk kulit..
gmbr 3--> salad..ni x yah ckp mmg sumber makanan yg sgt bagus dengan serat ..ia juga membantu sistem pencernaan dan meningkatkan antibody dlm bdn sbb ia byk antioksida..
inilah penangan amek biologi masa sekolah menengah 11 tahun lepas...hihihi..

oklaa...daaaaaa!!

Monday, February 6, 2012

Resepi Pavlova

As Salam uolssssss......

semalam sempat lg tu aku buat pavlova....geram sangat org asik dok citer pasal pavlova..pastu layan video recipe dr akak nigella aku pon dok tayang wat pavlova jerk...lg membuak2 terasa nk buatnya....dh laa aritu kawan aku yg duk kat ruwais pon dh try buat bende ni..so klu aku tak cuba mana nak tau rasa dia mcm mana kan....so kat bwh ni resepi yg aku dh translate ke bahasa...


Bahan-bahan
Untuk base Pavlova
1 cawan gula halus (superfine sugar/icing sugar) *klu tak nk manis kurangkan 3/4 cwn pon OK.
1 sudu besar tepung jagung
4 biji putih telur (guna telur yg bersaiz dlm 59gm)
1/4 sudu kecil krim tartar jenama Nona *(kalau takde krim tartar boleh ganti dgn 1 sudu kecil cuka/perahan lemon).
secubit garam
1/4 sudu kecil esen vanila

Untuk topping Pavlova
250ml/1 kotak kecil heavy/double/thickened whipping cream (aku pki jenama Paul's from Aussie sbb ada tanda halal)
2 sudu besar gula halus
1 sudu kecil esen vanila
Buah-buahan masam seperti strawberry,kiwi, rasberry dan seangkatan dengannya a.k.a ikut suka anda


Cara-cara 
1. Panaskan oven pd suhu 130/140 celsius. Dalam bekas lain campurkan gula halus dan tepung jagung, ketepikan. Selepas tu pukul putih telur pd kelajuan sederhana menggunakan mixer. Apabila putih telur sudah bertukar warna putih dan buih2 halus muncul masukkan garam dan krim tartar. Pukul sekali lagi sehingga kembang. Apabila kembang barulah masukkan campuran gula tadi. Waktu ni gula mesti di masukkan 1 sudu satu persatu diselangi dengan pukulan....sehingga laa kesemua gula habis dan campuran kelihatan berkilat dan bertanduk (klu nk test berjaya ke tak sila terbalikan bekas tu kalau putih telur tdi tak jatuh bermakna ia telah sempurna dipukul..hehe)..jgn masukkan kesemua gula takut tak kembang pulaks. Pastu baru masukkan vanila. Time ni tak yah pukul pki mixer...gaul ngn senduk pon ok.
2. Sediakan loyang yg dilapiskan dengan baking paper/ kertas minyak. Untuk memudahkan pembentukkan pavlova tu..mula2 lukis bulatan pd kertas baking paper dan letak pavlova dlm bulatan yg dh dilukis tdi..pastikan di tgh pavlova di rendahkan sedikit supaya senang nak tampung topping.
3. Bakar pd suhu 130/140 celsius selama 1jam atau sehingga bertukar warna ke perangan-perangan atau sehingga permukaan luar menjadi keras. Selepas itu bolehlah tutup oven dan biarkan ia sejuk seketika di dlm oven.
4. Sementara menunggu base pavlova sejuk, pukul whipping cream tdi bersama gula dan esen vanila sehingga kental. Jangan terlebih pukul pulakss nnti takut jd butter. Whipping cream ni bukan mcm telur kita kene agak2 bila dia dh kembang.
5. Setelah pavlova sejuk kuarkan dlm oven dah boleh dihiaskan dgn toping tdi. Sapukan whip cream tdi di atas pavlova dan susun buah2 yang telah dipotong di atas whipping cream. Selesai dan boleh dihidang untuk makan.....yummmyyyy..mesti cuba yerk...


p/s: untuk fatt punya kes..pavlova fatt tak berapa retak sgt sbb menggunakan krim tartar...hasil kajian krim tartar ni sama mcm lemon juice/cuka di mana ia mempuyai keasidan yang tinggi dan sesuai digunakan dlm kek yg menggunakan puith telur sahaja. selain itu menggunakan krim tartar tanpa cuka/lemon menghasilkan permukaan yg lg licin berbanding jika menggunakan cuka. ini kerana cuka akan menghasilkan porosity(lubang2 erk..fail translate..hahah) yg lagi byk. So klu porosity byk konfem laa nk retak byk or retak seribu tu tinggikan...ibarat jika cermin byk lubang akhirnya retak jua...hehehehe....so apa lagi boleh cuba yer kawan2...kat bwh ni ade lg gmbr hasil pembikinan main masak2 smlm.....


ni pavlova yg belum di bakar...nmpk halus putih gebu gtew kan...susah jugaks nk bentukkan bende ni sbb dia sgtlaa ringan and ala2 benyek gtew
haa nampk tak base pavlova tu dh perang2...haa pastu leh laa decorate ngn buah2 & whipping cream.

lg gambarnya....tp sori laa tangan tak bedong tak bape nk cantik susunan buah2 tu...hahaha
ni rupa setelah dipotong...lg laa tak senonoh sbb dh terjuih2 whipping cream tu....ini rupa sebenar dalam dia...cam yg aku study tekstur pavlova ni..luar dia keras rapuh dlm dia halus, gebu dan lembut ala2 marshmellow....klu tgk pic ni mmg dah pass pon aku...ahahhahhah

ni fatt ade share video dr chef John dr Food Wishes....antara chef yg aku suka sbb suka tunjuk instruction memasak yg mudah....resepi dia lain ckit tp kekdah sama jerk..

yang ni pulakss dr akak aku from LONDON...kak nigella...



so apa lagi SELAMAT MENCUBA!!!

Sunday, February 5, 2012

SALAM MAULIDUR RASUL dan Ayam Masak Kurma

He was known as (even before prophethood) "Assadiq-Ul-Ameen" which means "The Truthful One" #WeLoveProphetMohammed

Salam Maulidur Rasul semua....

Sempena hari yg mulia buat junjungan Rasul kita Nabi Muhammad SAW (peace be upon him) ..apakah anda2 semua lakukan pd hari ini....mcm aku ni takde apa just duduk dirumah...and main masak2...hehehe..dari smlm sebenarnya teringin nk makan ayam masak kurma....so arini alhamdulillah...berjaya jugakss aku masak ....pastu dh siap main masak2 mcm byk pulaks portionnya...ni klu makan sorg konfem laa tak habis...hope adik aku yg duk kat pontian dtg ler...klu tak sape laa nak ngabiskan lauk aku tu oiii....hehehe

so kat bawah ni bukti aku masak ayam masak kurma...hehehe..sonok sgt....

lauk ni bukan sahaja ini...aku sempat lg menumbuk bagai kat dapur tu tuk wat sambal belacan...makan lauk ni klu x der pedas2 masam (sambal belacan)..mmg tak naik..so mesti kene ade..ditambah dgn sayur ulam-ulaman...tp takkan aku nk tepek pulakss takat gmbor sayur...ngeheheheh
jom layan lg gmbr dr plan view...
ok tak aku masak....oklaaa erk sekali sekala masak masakan kampung kan....
nah aku bg resepi secara kasar bg sape2 yg tak pernah masak or org baru nk menceburi bidang masakan mcm aku nihhh...ahahahahah


Bahan-bahan:
Ayam
kentang
tomato
lada besar
bawang besar
bawang merah kecil
bawang putih
halia
kunyit (aku letak sbb nk kasi warna kuning skit)

*kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih
serbuk kurma (adabi)
santan
kerisik
garam
minyak untuk menumis

#sukatan pepandai laa..aku pon tibai...hehe


Cara-cara

Mula2 tumbuk bawang putih, bawang merah kecil, halia dan kunyit. Selepas itu gaul bahan tumbuk tadi bersama serbuk kurma dgn sedikit air dan ketepikan. Kemudian masukkan sedikit minyak dlm periuk dan tumis bahanbertanda "*".Selepas itu masukkan bahan tumbuk tdi yg digaul bersama serbuk kurma.... agak2 dh masak skit..masukkan ayam dan kentang....gaul sekejap then tambahkan air (jika guna santan kotak) / tambah santan cair yg dh diperah terus ke dlm periuk. Biarkan menggelegak seketika...then barulah masukkan bawang besar yg dipotong 4 dan juga lada besar yg dpotong kasar.....biarkan mendidih seketika barulah masukkan santan pekat/santan kotak...lepastu masukkan garam (tang ni pndai2 laa kamu adjust nk masin ke tawar ke hehehe)...pastu gaul2 sehinggalah hampir masak barulah kita masukkan kerisik....ada sesetengah org tak letak kerisik..tp fatt letak sbb ikut resepi mak..lgpon letak kerisik ni rasa lg sedap and kuah akan jd sedikit pekat.....bila dh gaul n masak sepenuhnya barulah akhir sekali masukkan tomato yg dipotong 4.......senang jerk kan..itu ajek..siap daaa..dan enak dimakan bersama nasi putih + sambal belacan + ulam-ulaman.....selamat mencuba!!


haaa ade lg..fatt nak tunjukkan floor lamp yg fatt suh adik beli kat ikea ahad lepas...disebabkan jadah nilaa aku x concentrate nk tgk AJL..mana taknya..adik aku tu pon satu..awal2 taknak bgtau singgah IKEA..dh smpi sana baru nk bg tau..apa lagi menggelabahlaa akaknya dok belek catalogue ikea yg online tu...pastu dekat 2 jam dok tepon sana tepon cni nk mesan punya pasal...n jumaat lepas fatt berjaya pasang..hihihi..sonok sgt..alah ni fatt beli lampu murah jerk..nk beli mhl2 tak mampu..lgpon dok umah sewa ni selera nk decorate umah bagai belum ade lg...lainlaa klu umah beli sendiri kan....


 comey tak....jgn pndng wayar yg berserabut tu yer...


ni plokss gmbr peti sejuk umah fatt yg comey lotey tu....itulaa klu cuti pnjng mmg ler memacam brg nk beli sampi peti pon dh tak muat...alahai cik fatt oiiii....


haa serabutkan...cuti panjang ni aku tak balik mersing pon sbb parent dok penang...diorg cuti2 kat umah adik aku...so esok br balik...n aku pulaks kene amek diorg kat airport...biasa cuti mmg aku balik mersing...tu laa bila dh alang2 cuti lama aku pon merajinkan diri untuk main masak2...


klu rajin lagi hengatkan ptg ni mcm nk buat pavlova...insyaAllah aku nk cuba buat....tp kene study ckit cara nk buat and pantang larangnya..masakkan omputih ni klu x study takut tak jd jerk....hihi..pastu esok baru plan g shopping2 laaa......hehe...okla selamat bergumbira di hujung minggu.....