senyuman itu tanda seseorang yang pemurah

Uols.....kalau dah singgah kat page i ni..rajin2 lah jd kawan i yer...insyaaAllah i akan singgah ke page u nanti.....ukwah...ukwah....hehe

Sunday, December 30, 2012

Resepi Red Velvet Cup cakes

As-salam semua.....

selamat bertemu kembali dlm rancangannnnnnn....eh cam retis dlm tv gtew...ahahaah...pelikkan..lama x post something kat cni...arini aku nk share resepi kek yg tgh hot mcm retis gtew...bukan apa sbb dh lama aku nk buat kek ni..tp maklumlah...kekangan masa yg memutuskan niat nk buat kek ni..so haritu balik umah mak kat mersing..adik yg kecik pon tgh cuti...so rajin2 kan diri buat...tu pon sbb dh tak tahan adik asik ckp.."weh long bila ko nk buat red velvet niiii"....aduiii....sudahnye buat jugaks...tp serius beb..sgt sedap....resepi ni aku ade ambik kat mana entah lupa..tp resepi frosting tu aku aku tak follow mcm dia buatlah..sbbnye tak kose pulaks nk cr whipping cream...so aku share yg lain...tp ni pon sodap....resepi ni boleh buat dlm 12 cups bergantung pd size cup korg nk gunalah..klu besar maybe dlm 8 kot...klu kecik molek..boleh dpt 12~16 rasanya...kek ni naik tinggi so jgn tenyeh byk2 lakss dlm cup mase belom bakar.. letak 1/2 jerk ataupon 1/4....klu tak terjuih2 weh..aku aritu buat letak terlebih skit...habess melimpah2....tp 2nd bakar ok dah....aku guna api bwh jerk...so try lah ye...



Bahan-bahan (dalam 12 cups kecil)

A)
150gm tepung superwhite fine/tepung kek (brand blue key/apa2 brandlah)
2 sudu besar serbuk koko (aku pakai van houten jerk)
1/2 sudu kecil soda bikarbonat (jenama nona)
1 sudu kecil baking powder (nona lagi)
1/2 sudu kecil garam halus (tak guna pon sbb guna salted butter)

B)
63gm butter (unsalted/salted)..klu pki salted tak yah letak garam dlm bhn (A) (aku pki buttercup suda)
140gm gula kastor (haruslah prai)

C)
1biji telur saiz medium (omega punya....jgn ikut sgt biasa punya suda)

D)                 
1 tutup esen vanila (jenama blue key)
1/2 sudu kecil cuka (aku pki cuka masak yoes tu jerk)
1 sudu besar perwarna merah (blue key lagi)

E)
120ml buttermilk (klu x de boleh pki 120ml susu segar yg dicampur dgn 1/2 sudu besar cuka dan dibiarkan selama 10 minit)(haruslah aku pki susu biasa jerk..ko hengat senang nak cr butter milk kat mersing..haha)
                          
Cara-cara
1)Campur kesemua bahan A, ayak dan ketepikan.
2)Pukul bahan B smpi kembang dan ringan...kemudian masukkan C dan pukul.
3)Masukkan D dan pukul hingga sebati.
4)Masukkan tepung yg diselang seli dgn buttermilk-pukul hingga sebati.
5)Masukkan butter/adunan dalam acuan cupcake dan bakar pada suhu 170c @ 15 ke 20 minit. Isi 1/2 cup sahaja.
6)Sejukkan dan hiaskan dgn cream cheese icing (resepi bwh)


Bahan-bahan frosting
250gm cream cheese (pki tatura jerk..murah beb..tesco rm6.90)
100gm butter (buttercup)
1cwn icing sugar (yg ni sgt kelakar..sbb mls nk beli..aku pki castor jugaks..apa lagi mengerutu lah fosting aku...tp still rasa sedap..haha)
1 sudu kecil esen vanila (blue key pad)

Cara-cara
Campur kesemua bahan dan pukul sehingga kembang.

pas letak topping leh sejukkan dlm peti sejuk...barulah forsting dia keras skit...dan rasa lebih enakk...selamat mencuba!

hasilnya.....selepas dikorek...HAHAHA

nampak tak nyah...merah menyala2...

sebelum bakar pon dah menyala2 merahnyaaaaa...
gmbr yg tidak diedit...no dslr ok!!


Thursday, September 13, 2012

Resepi Double Chocolate Fudgy Brownies


heluuuuu...heluuuuu...ketuk2 bulan september...ahahahahah
amboi ko jemah lama menyepi....tetiba nah kooooo..resepi omputih lg ko nk share...x de makanan tekak melayuuu keerrrr...ahahahah-->ini demo rekaan semata2

aku bab nk mukadimah blog ni mmggggg ke laut...kehkehkeh..btw aku nk share recipe yg aku buat isnin lepas.....buat ni suka2 jerk since byk lg bhn2 baking membaking menepek kat dapur tu..tetiba laks tekak jd teringin nk cuba recipe ni...cari punya cari...siap study lg kekdah....aku dh jumpa brownies yg senang and so..soo yummy...act aku ade ubah skit dianye resepi..byk add bahan benonya...sbb nk sgt2 buat brownies yg sungguh terasa kelazatan chocolatenye...jd resepi ni mmg kalau telan...smpi esok pon tekak masih rasa coklat..kehkehkeh..anyway try tgk and try test cuba....surely it will not disappoint u (cewah ko jemah skeaping)

#dak opis aku sempat meratah ini brownies..alhamdulillah rata2 menyatakan sgt2 sedap..siap ade pakcik tagalong tanya u tak jual ke?....hehe tak kose aku nk jual...




Bahan-bahan                                                                               
90 gm Butter
170 gm Coklat semi-sweet (mcm biasa jenama van-houten tetap jd pilihan)                    
1/4 cwn Serbuk koko (van-houten lagi..haha)
1 cwn gula halus
2 biji telur size A
2 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil coffee emalco (optional..tak letak pon takpe)
3/4 cwn tepung halus
1/4 sudu kecil baking powder        
1/2 cwn choc chip semi-sweet (pki jenama hershey..hehe)


Cara-cara
1. Panaskan oven dulu ke suhu 170degree cel.
2. Cairkan coklat + butter + serbuk koko ke dlm mangkuk secara double boiler. Dah cair ketepikan.


3. Dalam mangkuk lain campurkan gula + telur + vanila + coffee emalco..kacau dgn mixer/pemukul telur selama 4 minit

4. Dalam mangkuk lain campurkan tepung + baking powder dan kacau hingga sebati.
5. Masukkan bhn gula yg dipukul tdi ke dlm coklat yg telah dicairkan.....gaul smpi sebati...


6. Kemudian masukan campuran tepung tadi ke dlm campuran coklat smpi sebati. Jgn pukul lama sgt...


7. Pastu terus masukkn separuh dr 1/2cwn choc chip ke dlm aduna dengan baking paper or aluminium foil dan taburkan lebihan choc chip tadi di atas adunan.


8.Kemudian bakar dlm oven selama 30 hingga 35 minit.



9. Selepas itu sejukkan dlm 15 minit....dan boleh terus ngap!!

pulun ko jemah nayang semua gambor walaupn x de dslr camera....#tengah rajin boleh ler..kalau tak..tak koseee aku nak hadap blog...hehe..enjoy uols.....!!

Sunday, July 8, 2012

Resepi Chocolate Chip Mini Cheesecakes

Ahad semua!!!....

pagi2 aku dah sakan bukak peti ais tau..eh pg ke? tadi bgn tdo pon kul 11..pejadah paginye..ahahhahah..harini aku nk share resepi yg sungguh sodap ala2 resepi dr SR..yg sungguh mudah dan cepat serta sonang punya nk makan.....tajuk resepi seperti di atas yer....

buat mini cake ni sbb benonya dh lama nk buat...cream cheese dlm peti tu adelah dh 2 bulan x diusik2...choc chip tu lglah berzaman..pikir2 klu x buat kang..mau habis expired date bende2 tu ..so mlm smlm gigihkan diri buat cake ni....akhirnya alhamdulillah menjadi jugaks...so layan..



Bahan-bahan

Untuk Crust
1 cawan biskut digestive (dihancurkan) - (brand tesco or mcvities)
3 sudu besar butter yang telah dicairkan - (brand buttercup)

Untuk Cheesecake
250mg cream cheese - (brand philadelphia, anchor, tatura)
2 1/2 sudu besar sour cream / yogurt - (songlo sour cream ada halal jakim lg)
1/3 cup gula (leh kurangkan)
1 biji telur besar punya (medium size pon ok)
1 sudu kecil vanilla extract
1 cawan chocolate chips (any brand tp aku guna hershey's)

*8-10 mini cupcake depends on size u want.

Cara-caranya
1. Panaskan oven yo! dlm 170/180 deg celcius. Biorkan jerk oven tu yo!
2. Sambil2 tu..apa lagi yo..kita buatkan crust cake ni yo!.Mula-mula sediakan mini cup dlm 8/10 ke..tgkler size mana kamu nk..klu besor sgt..entah2 6 pon ckup...klu pki kertas cup biasa make sure gris dlu ngn butter..kang mau melekat susah laks nk tanggal..aku pki cupcake yg mmg x yah griss punya...hehe
3. pastu ameklah beberapa keping biskut digestive tu dlm 5/6 keping..masukkan dlm beg plastic..hancurkan guna penggelek kau tu...gelek2..kasi hancur...klu rasa rajin sgt..g lah kisar guna mesin processor / blender...klu aku x kose nk pasang plug segala.,..ahahahh
4. sambil tu cairkan butter dlm 3 sudu besar..bila dh cair terus masukkan dlm biskut yg hancur tu.gaul2 kasi sebati...klu aku cara mudah n mls nk basuh byk..aku masukkan terus dlm beg plastik...n mix dlm tu jek..cam ni..

nampak tak beg plastik ngn ade sudu 2 tu..haa gaul dlm tu jerk sonang...

5.Pastu masukkan biskut tdi dlm cup tdi sambil tekan2 kasi padat..pastu letak terus choc chip cam dlm gmbr atas tu. siap jerk ketepikan.
6. kita sediakan tuk cheese pulakss...sediakan bowl beso cam dlm gmbr, mixer ke @ pemukul telur cam aku tu...pastu masukkan cream cheese, telur, gula, esen vanila ngn sour cream. Kacau sehingga sebati.
7. Dh siap...masukkan terus dlm cup yg berisi biskut ngn choc chip tdi. Cara dia..mula2 masukkan separuh cup..pastu tabur lg choc chip dan baru kasi penuhkan cup tu..tp jgn penuh sgt...nnti terjuih2 cam cake aku..ahahhah salah sukatan mak nokss...over letak...tgk gmbr bwh ni.

8. dh siap apa lagi terus masuk dlm oven dan bakar selama 20-25 minit atau sehingga cake betul2 masak atau kekuningan sedikit.
9. Cheesecake ni mudah sbb ko x tak payah lah nk masak guna waterbath segala..bakor jerk mcm biasa..kita bakor yo..kita bako!..hahha
10. dh masak..sejukkan selama 15 minit pastu bolehlah simpan dlm peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.klu aku biasa wat mlm..esok dh leh mkn...tp klu nk mkn pas masak pon boleh..tp kurang chillex lah...hehehe
11. taraaaaa...
hasil selepas dibuka cup itu....sedap..sejibik cam cheesecake kat secret resepi..mudah jerk..n senang sbb dlm cup...tak yah nk potong2 segala...hehe

so tryla yo...

saje nk tepek gmbr sarapan smlm..sedap sgt ku rasakan..smpi ke mlm bru mkn bende lain..kenyang..konon westernlah sgt..pui...

daaa.....selamat berhujung minggu!!


Sunday, June 3, 2012

Pavlova Again!!

sunday peeps.....ahahhha

ni aku saje2 nk menempel kejap kat blog kesayangan aku ini...sbb actually lama dh nk share my 2nd attempt of pavlova..tp sbb kekangan masa nak menaip punyalah takde...so arinih sbb ade kat mersing...so aku nk korg tgk gmbr pavlova aku buat bulan 5 aritu...
tp kali ni aku buat meringue base aje...bukan apa malas haku nk pukul2 whip cream segala..so nk pendekkan jalan kerja..aku beli whipped cream yg ready made...sonang....ahahahah pastu beli laa buah2 masam feberet sendiri....
tp yg kali ni..aku buat dlm small portion jerk....dan buat nipis2 sbb aku ni x suka rasa marshmellow..sbb bila buat nipis n kecik2 then aku biarkan masak lama skit..so crust dia lebih tebal...so x delah rasa marshmellow tu..so kali ni mmg aku buat pavlova ngn jayanya sbb betul2 berjaya dengan anak tekak aku...
aku buat ni time family ade kat umah...laju abis ok..sedap pulakss aku rasa....next time ade masa nk buat lg laaa...ni baki whipped cream dlm tin tu pon byk lagi..x tau nk guna tuk apa plokss..
maybe pasni kene try pastry lakss..baru lah leh mkn ngn whipped cream tu..ngeheheheh

so ni bahan2 dia
2 biji putih telur grade B (dlm 59gram sejibik)
1/2 cwn @ 3/4 cwn gula halus (jenama prai suda)
1 sudu kecil cuka
secubit krim tartar
2 sudu kecil tepung jagung
1 sudu kecil esen vanila
whipped cream / heavy whipped cream (guna yg ready made)
buah2 masam seperti strawberry, kiwi, resberry  or apa2 jerklah

Cara2
1) mula2 campurkan tepung jagung dan krim tartar kedalam gula halus dh kacau...ketepikan
2) pukul putih telur dengan kelajuan yg sederhana sehingga muncul buih2 kecil
3) kemudian masukkan campuran gula tadi 1 sudu demi satu sudu sambil memukul putih telur tersebut. pukul sehingga gula habis dan putih telur kembang dan menghasilkan bentuk tanduk.
4) lepas tu baru masukkan cuka dan esen vanila. kacau mengunakan senduk (tak perlu pukul pakai mixer dah)
5) oh lupa...sebelum buat perkara di atas ni anda hendaklah memanaskan oven terlebih dulu yer..aku guna suhu 130-140 degree celsius + api atas bwh
6) sediakan dulang pembakar berserta dengan kertas myk....kertas myk ni amat perlu sbb senang nnti nk kuorkan pavlova ni..klu tepek atas dulang jerk..kang berjenuh nk kuorkan sbb dia sgt2 rapuh...
7) letas pavlova atas dulang tdi...buatlah ikut suka anda...nk kecik2 ke..besor2 ker..klu style aku ni wat kecik2 leh dpt 4 bulatan....then terus masuk dlm oven n bakar selama 50 minit hingga 1 jam...@ sehingga pavlova bertukar warna keperangan2 dan retak2 ckit.
8) lepas dh masak..sejukkan seketika...time sejukkan nnti pavlova akan lg retak means ur crust base tu sgt2 menjadi...
9) bila dh siap..kuorkan pavlova tu dr kertas myk..letaklah atas pinggan ke apa ke..then terus letak whipped cream atas dia....sambil ditabur ngn buah masam kegemaran anda...tp aku prefer strwberry sbb sgt sesuai ...heheh sesuai ngn anak tekak aku....

so nah layan gmbar2 ini...


haa tu dia....yummy sgt....

 haa nampak tak crust dia yg tebal tu..sedap sgt...sekali makan akan cair dlm mulut...

 sedar tak sedar..dh habis okkkkk!!

 yg ni versi i.....makan waktu mlm..hehe

ni versi adik aku....entah apa2 entah..bajet creative laa tu..wahahaha

 so try laa yer..mudah n pasti anda akan rasa nk buat lagi...hehehe..mkn time hari panas2 lgilah terangkat gtew...

cheeeowww!!


Wednesday, April 11, 2012

Daulat Tuanku!!

Assalammualaikum Warahmatullahiwabaraktuh....

harini rasanya semua tau kan..hari pertabalan diraja...dan yang paling seronok adalah rakyat2 yg dpt bercuti pd hari ini serta yg paling gumbira tentulah yang sedang menaip ini...ahahahahaha

hari ni bukan apa...mcm biasalah aku ni takde topic menarik yang nk dishare.....tp harini tergerak pulakss nk menaip2 bagai ni..maklumlah tak kerja kan...pagi2 jerk aku dh dpt msg dr F.O.S....haa gteww...tau nape..klu hari niii i perrrrgiiii shopping...iiiii akan dpt 20% lesss.....uhuuuuu!! i ni tak boleh dgr ada sale ke or less...mulalah gigilll pale lutut ni...rasa mcm kene perrrgii jer..rugi u klu x beli time ada less ni...ahahahahh..pdhl baju2 kerja aku tu dh melambak2...mak aku ckp.."ko ni along asik beli bajuuuu aje"..taulah mak..along ni makin tua makin konpiden lakss nk berjangok!! err ye ke..ahahahha salah betul jwpn aku tu...

okla ai nk cite ai berjaya masak nasi grg cendawan tuk sarap arini....ai rasa mcm sedap pulakss...so ai nk tepek gmbr laa..pongpang2 klu x tunjuk gmbor nnti org tak caya lakss kan...pulak tu minum ngn air Old Town white coffee...pergh...mmg terangkat + kenyang yang amat2 sgt...ahahaha ni mau tghari x mkn apa2 ni....sbb kenyang terlebih...so ni haa ai masak pg tdi...

benonya...aku masak ni bukan apa..ada baki nasi smlm n cendawan butang..cendawan tu smlm aku masak baked pasta......so ade lebih tu terpkir nk msk nasi grg ni....tp smlm masa msk baked pasta tu mulalah teringt kt adik aku yg si kecik tu...dr sebelum dia cuti semester lg suh kakak dia ni masak pasta....tp x sempat2 nk buat tuk dia..sian pulakss tu yg aku mkn x habis..(pdhl masak byk gile)..nasiblaa ade adik aku lelaki yg perut lembu tu....ahahahahha

haaa minggu lepas aku ade g body shop...korg nk tgk apakebende aku beli..tamak sgt ok...tp x delah byk sgt..aku beli ni pon sbb org tu kata EDT ni dh takkan dikeluarkan lg..aku dh laa suka pki yg ni..lama gaks laa aku pki EDT ni sbb aku suka bau dia fresh...nak kata tamak tu smpi 3 mak beli nokss..ish2.....

ni klu mak aku nmpk ni..mesti ckp "along ni tak habis2 beli brg byk2...yg lain2 tu tak habis2 lg"....ahahhahah mak..along beli untuk masa depan..kahkahkah....

aku ni klu x de mood mmbeli mmg kkdg smpi 6 bulan tak berbelanja bende2 mcm ni..tp klu dh mood tu sekali dtg..haa ko..mau ari2 nk berbelanja jerk...negheheheh.....

oklaaa mcm dh takde apa plakss nk taip kan...tatatutu....!!

Sunday, March 18, 2012

Sarap..sarap..sarap...

Ahad dah rupanya....klu cuti tu cpt jerk rasa masa berlalu..klu time keje pulakss lmbt bebenor rasanya..tp lately even time keje pon kkdg rasa tak ckup masa pulakss...

erm arini nk g mana yerk..since smlm x g memana pon..niat dlm ati jerk berangan nk tgk wayang sbb sungguhlah lama dh x tgk wayang..rasanya adelah lebih 6 bulan...tp wut to do i haf nobody to accompany me....kesian...hehe so terpaksa lepaskan niat itu...

so harinih takkan lah aku nk membesorkan bdn dlm umah yg serba kiut ini..haruslah aku plan kuor ptg ni..lgpon ade member sekolah smlm msg suh serbey harga thermos tuk baby dia...so rasanya kene jlnkan tugas...lgpon plan nk cr supplement tuk mak n nk cr buku2 ilmiah ckit....hehehe

so arini bgn pgi2 jerk tak tau nk sarap apa...lgpon kat umah x der apapon sgt..so ini jerklah yg dpt santap...alhamdulillah kenyang jugakss...tp...tak habis pon...hehehe..bajet perut tu gabak sangat leh masuk semua..mkn separuh jerk nk rasa nk kuor balik...ish2....

oklaa ni haa sarapan yg entah apa2...bukak2 peti ais br perasan ade bakian mushroom sup instant and tgk2 ade lg roti smlm n garlic spread pn byk lagi..so apa lagi bedal jeklah..yg 2 ketul nugget tu pon kisah bakian mkn McD smlm..semuanya asik x abis jerk aku ni..hesh....hehe

 gambar di ambil sebelum ngap...hehe

oklah selamat berhujung minggu semua...!!


Thursday, February 9, 2012

Hari kerja yang begitu malas....

tak taulaa nape sejak naik kerja smlm..mood kerjaku semakin merundum....ngntuk...dok temenung jerk ngadap LCD pc.....harini lagilah....bgn2 pagi kul 5.30 pg tdi boleh pulakss aku bersin bagai...bgn tido bersin, gosok baju bersin, masuk toilet bertubi2 bersinnya....ahahahaha...aku agak2 mcm akan tak sedap badan jerk...masa drive nk g tmpt kerja pon..aku boleh tersengguk2 dlm kete...kat traffic light pon sempat2 lg tu curi tido...nak kata punyalaa mengantuk..x lupa diselangi bersin bagai....ahahhaha..

smpi opis dr pg smpi ke petang aku berbaju sejuk..yg lain ilex jerk..aku dh rasa lain mcm..ni mesti aku nk deman..tp smpi ptg x demam2 laa plokss...batuk2 sakit tekak ade laa..pastu pinggang pulakss sakit2..dh mcm org tua aku tdi..nk mayang pon tertonggek2..sabor jerklaaa...

tdi kul 5.15pm jugakss aku balik..biasa aku sharp kul 5 dh scan balik...ni sbb dok busy diskass ngn mmber opis jd ler lmbtnyer...biasala keje construction ni lg2 oil n gas..memecam masalah ade...dlu aku keje consultant aku x kisah pon apa yg berlaku kat site..ni pepandai laa ko setel..tak semua consultancy oil n gas ni betul..kekdang hangguk jugakss..x psl2 kitaorg kene edit kene antor EQ laa kat client...nyampah betulaaa..baru tau azab keje construction aku ni..tp x per....aku rasa inilah pengalaman yg aku betul2 nak....hehehe
tdi mase drive balik aku sempat ngunyah jadah ni..sedap weh..sungguhlaaaa healthy...


haaa mlm ni pulakss aku msk western lg...tp penuh dengan variety of vitamins...ahahha mana taknya..salad 1 bowl besar aku buat...dan lebih kurang segenggam shell masak dgn sos prego...bersama ayam panggang..yummy dn kenyang sgt2...tp mood masih tak der lagi..badan masih rasa seram sejuk...

ni haa makanan yg fatt buat..dah masuk perut dah..silap2 jd "ikta" dah....hehehe

siap tabur ngn parmesan cheese lagi...barulaa naik kesedapannya...heee

tgk tu 1 bowl aku buat....

salad dressing ni simple jerk aku buat cam biasala dgn extra virgin olive oil, lemon juice, garam, lada sulah n parsley flakes....sonang jerk..lg pon aku suka mkn cam ni..x muak..n mmg menyelerakan berbdng dressing yg guna mayonis....lg sihat mcm ni kan...hehe...

fakta khasiat makanan fatt harini
gmbr 1-->quaker oat..penuh dgn serat
gmbr 2 --> ayam panggang merupakan sumber protein dan bagus untuk pembentukkan sel badan, cheese jugakss adlh dr sumber susu yg mana bagus untuk tulang...karbohidrat dr shell adalah sumber tenaga..selain itu ia menjaga otot dan mengatur gula dalm darah...sos prego dr tomato..tomato bagus untuk kulit..
gmbr 3--> salad..ni x yah ckp mmg sumber makanan yg sgt bagus dengan serat ..ia juga membantu sistem pencernaan dan meningkatkan antibody dlm bdn sbb ia byk antioksida..
inilah penangan amek biologi masa sekolah menengah 11 tahun lepas...hihihi..

oklaa...daaaaaa!!

Monday, February 6, 2012

Resepi Pavlova

As Salam uolssssss......

semalam sempat lg tu aku buat pavlova....geram sangat org asik dok citer pasal pavlova..pastu layan video recipe dr akak nigella aku pon dok tayang wat pavlova jerk...lg membuak2 terasa nk buatnya....dh laa aritu kawan aku yg duk kat ruwais pon dh try buat bende ni..so klu aku tak cuba mana nak tau rasa dia mcm mana kan....so kat bwh ni resepi yg aku dh translate ke bahasa...


Bahan-bahan
Untuk base Pavlova
1 cawan gula halus (superfine sugar/icing sugar) *klu tak nk manis kurangkan 3/4 cwn pon OK.
1 sudu besar tepung jagung
4 biji putih telur (guna telur yg bersaiz dlm 59gm)
1/4 sudu kecil krim tartar jenama Nona *(kalau takde krim tartar boleh ganti dgn 1 sudu kecil cuka/perahan lemon).
secubit garam
1/4 sudu kecil esen vanila

Untuk topping Pavlova
250ml/1 kotak kecil heavy/double/thickened whipping cream (aku pki jenama Paul's from Aussie sbb ada tanda halal)
2 sudu besar gula halus
1 sudu kecil esen vanila
Buah-buahan masam seperti strawberry,kiwi, rasberry dan seangkatan dengannya a.k.a ikut suka anda


Cara-cara 
1. Panaskan oven pd suhu 130/140 celsius. Dalam bekas lain campurkan gula halus dan tepung jagung, ketepikan. Selepas tu pukul putih telur pd kelajuan sederhana menggunakan mixer. Apabila putih telur sudah bertukar warna putih dan buih2 halus muncul masukkan garam dan krim tartar. Pukul sekali lagi sehingga kembang. Apabila kembang barulah masukkan campuran gula tadi. Waktu ni gula mesti di masukkan 1 sudu satu persatu diselangi dengan pukulan....sehingga laa kesemua gula habis dan campuran kelihatan berkilat dan bertanduk (klu nk test berjaya ke tak sila terbalikan bekas tu kalau putih telur tdi tak jatuh bermakna ia telah sempurna dipukul..hehe)..jgn masukkan kesemua gula takut tak kembang pulaks. Pastu baru masukkan vanila. Time ni tak yah pukul pki mixer...gaul ngn senduk pon ok.
2. Sediakan loyang yg dilapiskan dengan baking paper/ kertas minyak. Untuk memudahkan pembentukkan pavlova tu..mula2 lukis bulatan pd kertas baking paper dan letak pavlova dlm bulatan yg dh dilukis tdi..pastikan di tgh pavlova di rendahkan sedikit supaya senang nak tampung topping.
3. Bakar pd suhu 130/140 celsius selama 1jam atau sehingga bertukar warna ke perangan-perangan atau sehingga permukaan luar menjadi keras. Selepas itu bolehlah tutup oven dan biarkan ia sejuk seketika di dlm oven.
4. Sementara menunggu base pavlova sejuk, pukul whipping cream tdi bersama gula dan esen vanila sehingga kental. Jangan terlebih pukul pulakss nnti takut jd butter. Whipping cream ni bukan mcm telur kita kene agak2 bila dia dh kembang.
5. Setelah pavlova sejuk kuarkan dlm oven dah boleh dihiaskan dgn toping tdi. Sapukan whip cream tdi di atas pavlova dan susun buah2 yang telah dipotong di atas whipping cream. Selesai dan boleh dihidang untuk makan.....yummmyyyy..mesti cuba yerk...


p/s: untuk fatt punya kes..pavlova fatt tak berapa retak sgt sbb menggunakan krim tartar...hasil kajian krim tartar ni sama mcm lemon juice/cuka di mana ia mempuyai keasidan yang tinggi dan sesuai digunakan dlm kek yg menggunakan puith telur sahaja. selain itu menggunakan krim tartar tanpa cuka/lemon menghasilkan permukaan yg lg licin berbanding jika menggunakan cuka. ini kerana cuka akan menghasilkan porosity(lubang2 erk..fail translate..hahah) yg lagi byk. So klu porosity byk konfem laa nk retak byk or retak seribu tu tinggikan...ibarat jika cermin byk lubang akhirnya retak jua...hehehehe....so apa lagi boleh cuba yer kawan2...kat bwh ni ade lg gmbr hasil pembikinan main masak2 smlm.....


ni pavlova yg belum di bakar...nmpk halus putih gebu gtew kan...susah jugaks nk bentukkan bende ni sbb dia sgtlaa ringan and ala2 benyek gtew
haa nampk tak base pavlova tu dh perang2...haa pastu leh laa decorate ngn buah2 & whipping cream.

lg gambarnya....tp sori laa tangan tak bedong tak bape nk cantik susunan buah2 tu...hahaha
ni rupa setelah dipotong...lg laa tak senonoh sbb dh terjuih2 whipping cream tu....ini rupa sebenar dalam dia...cam yg aku study tekstur pavlova ni..luar dia keras rapuh dlm dia halus, gebu dan lembut ala2 marshmellow....klu tgk pic ni mmg dah pass pon aku...ahahhahhah

ni fatt ade share video dr chef John dr Food Wishes....antara chef yg aku suka sbb suka tunjuk instruction memasak yg mudah....resepi dia lain ckit tp kekdah sama jerk..

yang ni pulakss dr akak aku from LONDON...kak nigella...



so apa lagi SELAMAT MENCUBA!!!

Sunday, February 5, 2012

SALAM MAULIDUR RASUL dan Ayam Masak Kurma

He was known as (even before prophethood) "Assadiq-Ul-Ameen" which means "The Truthful One" #WeLoveProphetMohammed

Salam Maulidur Rasul semua....

Sempena hari yg mulia buat junjungan Rasul kita Nabi Muhammad SAW (peace be upon him) ..apakah anda2 semua lakukan pd hari ini....mcm aku ni takde apa just duduk dirumah...and main masak2...hehehe..dari smlm sebenarnya teringin nk makan ayam masak kurma....so arini alhamdulillah...berjaya jugakss aku masak ....pastu dh siap main masak2 mcm byk pulaks portionnya...ni klu makan sorg konfem laa tak habis...hope adik aku yg duk kat pontian dtg ler...klu tak sape laa nak ngabiskan lauk aku tu oiii....hehehe

so kat bawah ni bukti aku masak ayam masak kurma...hehehe..sonok sgt....

lauk ni bukan sahaja ini...aku sempat lg menumbuk bagai kat dapur tu tuk wat sambal belacan...makan lauk ni klu x der pedas2 masam (sambal belacan)..mmg tak naik..so mesti kene ade..ditambah dgn sayur ulam-ulaman...tp takkan aku nk tepek pulakss takat gmbor sayur...ngeheheheh
jom layan lg gmbr dr plan view...
ok tak aku masak....oklaaa erk sekali sekala masak masakan kampung kan....
nah aku bg resepi secara kasar bg sape2 yg tak pernah masak or org baru nk menceburi bidang masakan mcm aku nihhh...ahahahahah


Bahan-bahan:
Ayam
kentang
tomato
lada besar
bawang besar
bawang merah kecil
bawang putih
halia
kunyit (aku letak sbb nk kasi warna kuning skit)

*kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih
serbuk kurma (adabi)
santan
kerisik
garam
minyak untuk menumis

#sukatan pepandai laa..aku pon tibai...hehe


Cara-cara

Mula2 tumbuk bawang putih, bawang merah kecil, halia dan kunyit. Selepas itu gaul bahan tumbuk tadi bersama serbuk kurma dgn sedikit air dan ketepikan. Kemudian masukkan sedikit minyak dlm periuk dan tumis bahanbertanda "*".Selepas itu masukkan bahan tumbuk tdi yg digaul bersama serbuk kurma.... agak2 dh masak skit..masukkan ayam dan kentang....gaul sekejap then tambahkan air (jika guna santan kotak) / tambah santan cair yg dh diperah terus ke dlm periuk. Biarkan menggelegak seketika...then barulah masukkan bawang besar yg dipotong 4 dan juga lada besar yg dpotong kasar.....biarkan mendidih seketika barulah masukkan santan pekat/santan kotak...lepastu masukkan garam (tang ni pndai2 laa kamu adjust nk masin ke tawar ke hehehe)...pastu gaul2 sehinggalah hampir masak barulah kita masukkan kerisik....ada sesetengah org tak letak kerisik..tp fatt letak sbb ikut resepi mak..lgpon letak kerisik ni rasa lg sedap and kuah akan jd sedikit pekat.....bila dh gaul n masak sepenuhnya barulah akhir sekali masukkan tomato yg dipotong 4.......senang jerk kan..itu ajek..siap daaa..dan enak dimakan bersama nasi putih + sambal belacan + ulam-ulaman.....selamat mencuba!!


haaa ade lg..fatt nak tunjukkan floor lamp yg fatt suh adik beli kat ikea ahad lepas...disebabkan jadah nilaa aku x concentrate nk tgk AJL..mana taknya..adik aku tu pon satu..awal2 taknak bgtau singgah IKEA..dh smpi sana baru nk bg tau..apa lagi menggelabahlaa akaknya dok belek catalogue ikea yg online tu...pastu dekat 2 jam dok tepon sana tepon cni nk mesan punya pasal...n jumaat lepas fatt berjaya pasang..hihihi..sonok sgt..alah ni fatt beli lampu murah jerk..nk beli mhl2 tak mampu..lgpon dok umah sewa ni selera nk decorate umah bagai belum ade lg...lainlaa klu umah beli sendiri kan....


 comey tak....jgn pndng wayar yg berserabut tu yer...


ni plokss gmbr peti sejuk umah fatt yg comey lotey tu....itulaa klu cuti pnjng mmg ler memacam brg nk beli sampi peti pon dh tak muat...alahai cik fatt oiiii....


haa serabutkan...cuti panjang ni aku tak balik mersing pon sbb parent dok penang...diorg cuti2 kat umah adik aku...so esok br balik...n aku pulaks kene amek diorg kat airport...biasa cuti mmg aku balik mersing...tu laa bila dh alang2 cuti lama aku pon merajinkan diri untuk main masak2...


klu rajin lagi hengatkan ptg ni mcm nk buat pavlova...insyaAllah aku nk cuba buat....tp kene study ckit cara nk buat and pantang larangnya..masakkan omputih ni klu x study takut tak jd jerk....hihi..pastu esok baru plan g shopping2 laaa......hehe...okla selamat bergumbira di hujung minggu.....

Monday, January 16, 2012

lonely me....

huwaargghhhhhh....ahahahhaah...
bermula laa kisahhhhhh.....mls nk taip dh...hehe...layan jerk laa gmbor mknn yg aku buat smlm....smlm seharian dok umah..so aku buat hot choco pot tuk pom yg sunyi sepi keseorgn ini...hehe

tgk tu....choc yg sudah dicairkan..nmpk halus gtew...kononnya!!

PLAN VIEW...(akibat terlalu terikut2kan kekdah bekerja)...ahahahahha

inilah hasil kerja hari ahad smlm...hehe ..rajin laa konon..sebenarnya resepi mudah boleh lerr....
mlm ni pulakss aku dok buat shell carbonara....ni lg senang...ahahhaa beli prego..godek2 dlm kuali sudah...punya laaa mls kan..layan jerk lah gmbor bwh nih..

konon2 hebatlaa sgt aku ngn mskn western...well sbrnya salah..apa guna klu ade yg instant...tebar2 atas kuali...godek2 ckit..ubah ckit..jd siap....ahahahhah

daaa.....