senyuman itu tanda seseorang yang pemurah

Uols.....kalau dah singgah kat page i ni..rajin2 lah jd kawan i yer...insyaaAllah i akan singgah ke page u nanti.....ukwah...ukwah....hehe

Friday, November 18, 2011

Fettucini Olio.....

haha...tetiba harini rajin ploks aku menggodek blog aku yg sangat2 laa jarang nak menjenguk....pastu rasa tergerak hati plokss nk share gmbor fettucini Olio aku ni...aku rasa ni laa resepi paling senang penah aku cuba...cara dia sama jerk masak tuk spaghetti-aglio-e-olio cuma aku tak pki spagetti...pki fettucini..sedap gaks...bila laa aku nk belajar masak mee goreng mamak ke basah ke kan..hesh...sungguh laa mls skrg ni..klu boleh nk jek semua makanan yg jual kat restoren ada delivery...senang call pastu anto depan umah...pemalas sungguh aku nih...makan jerk rajin...kehkehkeh...adios!!

Sunday, October 16, 2011

Oreo Cheesecake yg perfectOO!

As-salam semua....

lama beno aku tak upload apa2 since raya kan.....maklumla tiada perkataan lain yg dpt digambarkan iaitu M.A.L.A.S.....ahahahah....

so arini nk share gambar semalam ...kitaorg buat oreo cheesecake cam biasa yg mudah2....kali ni tak sangka dpt buat dgn cantik....warna kat bahagian atas kek lebih sekata...tp susunan biskut oreo tu pulaks cuma tak bape cantek.....buat kek ni mudah jerk..tak mkn masa lama pon nk bancuh2 tu cuma dlm masa kurang dr 30 minute tak silap..cuma bahannya kekadang mahal skit laa..tp sekali sekala boleh laa kan...so layan gmbr ni..tuk resepi leh tgk kat cni..(resepi oreo cheesecake) ni yg previous punya post...ni mase mula2 buat..tak cantek mcm yg yg post kali ni..



  
haaa nampak yummy tak...so try laa yer..hehe

resepi yg diubah sedikit

Crust base:- (pakai springform pan..ala yg leh tanggal2 tu)
  • 200gm of Oreo cookies - cream removed  (approximately 1 1/2 packet)
  • 50gm melted butter
Filing :-
  • 500gm cream cheese or 2 pkg ( Philladelphia cream cheese ...klu kat tesco dlm rm11.90 kot sepack)
  • 110gm or 1/2 cup castor sugar
  • 1/2 tbsp vanilla
  • 2 eggs 
  • 150ml whipping cream (pki jenama emborg yg dlm kotak 200ml tu..but beat dlu smpi jd kembang but dun ever2 over beat coz it will turn to butter....fail nanti hokey)
  • 1 tbsp. lemon juice
  • 15 Oreo cookies - coarsely chop(kali ni tak chop pon just amek lebihan oreo yg telah dihancurkan masa nk buat crust base)
Make it:-
  1. Preheat oven to 325 degrees F (160C) if using a silver 8-inch springform pan; heat to 300 F (150C) if using a dark, nonstick springform pan.
  2. Line/Cake Base: Place 200gm of cookies in food processor or blender until finely ground. (if u dont have these 2 equipments, u can place this cookies in a resealable plastic bag by rolling with a rolling pin across the bag until finely crush). Place crushed cookis in a bowl and add melted butter. mix it well then press onto bottom of pan. Bake for about 10-15 minutes.  
  3. Filling: Beat cream cheese, sugar and vanilla until well blended. Add eggs, 1 at a time, beating after each just until blended. Then add whipping cream and lemon juice. 
  4. Gently stir the chopped cookies (like i mentioned i use crushed cookies which i think make my cake taste so damn good) into cream cheese mixture.
  5. Pour over prepared crust.
  6. Bake 45-50 min (in water bath). or until center is almost set. Cool. Refrigerate 3 hours or overnight. Use foil handles to lift cheesecake from pan before cutting to serve. 


Tuesday, August 30, 2011

Resepi Biskut Coklat Badam + Selamat Hari Raya & Maaf Zahir Batin

As-salam semuanya...

Selamat Hari Raya dan Maaf Zahir Batin.....sempena bulan raya tahun ini..tetiba nk share resepi pulakss kan....act biskut ni wat 2 hari sebelum hari raya..sgt mlss hokey nk buat..tp mengenangkan kuih hanya ade 3 mcm jerk..rasa mcm kene buat laksss ..skit bebenor....so ni resepi amek dr website mana entah...tak hengat laa pulakss..mudah, sedap, rangup dan manis yg sedang2...sesuai laa bg penggemar koko mcm aku ni...haahahah..poyo..bajet aku nih pandai laa sgt masaknyer..ni pon nk cari mood punyaa laa lama kann....
cantek tak biskut haku...klass ko jah...ade loveee gteww
haa ni pulakss gmbor selepas pencahayaan...saje tepek kasi real ckit warna tu
sila lihat resepi di bwh

Bahan-bahan

1 buku butter (250g)
1 cawan gula icing (150g)
2 biji kuning telur
3 cawan rata tepung gandum (300g)
1/2 cawan serbuk koko (50g)
3 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh baking powder
1/2 cawan @ lebih serbuk badam

Bahan topping
chocolate rice utk tabur & putih telur utk sapu @ chocolate yg dicairkan

Cara-cara
1) Pukul butter & gula menggunakan mixer sehingga kembang. Kemudian masukkan kuning telur satu persatu dan putar sehingga sebati.
2) Di dalam bekas lain, satukan tepung, serbuk koko dan baking powder kemudian ayak tepung-tepung tersebut.
3) Selepas itu campurkan tepung yg diayak berselang seli dengan serbuk badam sehingga manjadi doh yg lembut. Jika doh terlalu lembik boleh tambahkan tepung. Uli doh sehingga betul2 sebati. Macam gambar kat bwh nie...hehe.

4) Kemudian gelek doh antara dua plastik, terap dgn acuan yg disukai. Untuk memudahkan terapan, celup acuan ke dalam tepung dahulu.


punyalaa tak lawa picture ni..yelah pki camera hp jerk
5) Seterusnya susun biskut di atas dulang pembakar. Sapu atas biskut dgn putih telur dan taburkan coklat rice.(tak buat pon.....).

maklumlaa buat kuih setahun sekali..tu yg ada tinggi rendah...hahaha
 6) Bakar biskut dlm oven yg telah dipanaskan terlebih dulu pada suhu 150c selama +- 30 minit atau lebih.

dah siap...taraaaaaaa

haaaa berterabur sekali...biskut kat atas ni tak pakai choc rice pon..just piping coklat yg dah dicairkan ke atas biskut yg telah di masak ...kemudian sejukkan seketika sehingga choc cair tdi mengeras.....
ginilaa gaya mempipingkan choc cair nokss..haha
    apa lagi poyokan...haaa lama gteww tak update blog...update jerk terus tepek resepi baru2 cuba nk buat kan....ok laa biskut ni....wat mkn saje2 ok gakss..ngahhaha...

    oklaa harini mmg sgt penat..dr pagi tetamu yg hadir sungguh meriah....ade pulakss ko mase nk update blog...ni pon taip time nk magrib..yerlaa sape nk dtg beraya time ginie...mlm konfem lepaksssss...hahaha

    Thursday, August 4, 2011

    kenapa......bulan ini....


     
    tak tau laa kenapa....asal bonus dpt jerk mesti barang2 aku rosak...diorg ni cam boleh baca jerk tuannya nk dpt duit bonus kan...dugaan sungguh....

    sebelum dpt bonus bateri lappy rosak....nasib baik adaptor dia hokey..klu tak mmg tak hidup laa lappy nih.....
    bila dh dpt bonus....paip sinki umah ploksss patah....-->peristiwa ni klu boleh tak nk hengat langsung sbbnyer wat sakit hati jerk....berlaku sehari sebelum nk puasa....mcm org gile dibuatnyer....tgh molek2 dok basuh pinggan tetiba kepala paip sinki leh jatuh...pastu apa lagi air pon kuar jerk memanjang..time tu mmg cam kartun dah..dgn basah kuyupnyer..aku punya laa bergegas nk pasang balik pipe tu...tp tak boleh2...dh laa pressure air tu kuat..makin ditolak2 pulaks mase nk psg tu...bila dh give up..aku biar jerk air tu memancut...sampi banjir 1 dapur....nk wat cam ner dok umah flat...nk tutup main pipe pon kene trun bwh..mmg time tu tak kira apa dh..cpt2 turun dlm keadaan basah kan..sekali ade jiran laa plokss mase kuar tu....tgk aku dh lain mcm ..yerlaa mesti dlm ati abg tu " pehal dak ni kuar2 umah jerk cam mandi hujan"....ahhaha nk wat cam ner pipe patah.....

    bila main pipe dah tutup.. naik umah jerk..konon2 nk psg la pipe kan..sekali tgk2 kawasan thread pipe tu yg patah..pastu leh pulaks melekat kat dinding tu..haa cam ner nk psg balik...susah tu..dgn equipmentnyer tak ckup..lglaa x der pengalaman nk buat bende2 tu...even aku ni keje sbgi "pencacai pipe" tp mmg tak reti laa ngdap bende2 ni secara reality...nak tak nk terpakse laa call bapak ku dr mersing.....sian diorg terpakse dtg tuk betulkan pipe tu....ini bukan kes aku manja or mengada2..tp sbb bapak aku tak kasi org lain masuk umah...yerla anak dara diorg dok sorg kan.....riso dia....

    pas pasal pipe ni..skrg ni pasal cermin mata plokss...ni pon sakit ati gakss ni..tetiba cermin mata leh patah hokey...sakitnyer hati....baru ptg tu citer2 nk pki contct lense...sekali cermin ni wat hal mlm tu....leh lakss patah..dh mcm hape bila bende ni tak de..kerabunan aku sepanjang hari....nk drive kete pon gigil.....

    so arini terpakse gagah kan diri pki lense dlu....act nk pki spec jerk..tp mls pulaks nk drive ke bandar..so pki cr lense lah dlu...sabtu ni baru pulun cr spec..tak boleh haku pki lense sepanjang masa..tak rajin laa i nk cuci2 semua2 ni pagi2 buta..ahahaha malas hokey..

    harini pon act aku ade dpt satu call dr someone somewhere...ahahhaah nk citer lebih2 opsss tak payahlaa..belum konfem dpt kan...lgpon ini semua mengenai rezeki..senyap2 sudah laa......aku cuma berharap...moga Allah tunjukkan jalan yg mudah bagiku....jika jawapan diperolehi dlm minggu ini..nampaknyer aku kene lakukan solat istikharah.....kerana ini semua penentu mase depan rezeki aku.....

    hemmmm itulaa dugaan..mak ckp sabar...bulan2 mulia mcm ni mmg biasa dugaan mesti ade..smuanya untk menguji kesabaran hambaNYA..so kita kene laa redha...dan cuba berusaha untuk selesaikan segala dugaan yg diberi...klu nk mengeluh mmg tak elok kan...sebagai manusia yg beragama islam..kesabaran laa tonggak utama yg perlu tanam dlm jiwa...hehehe...moga aku ni menjadi org yg makin tabah...hehehe

    SELAMAT BERPUASA...(tetiba rajin pulakss update post)..cheers!!


    Monday, July 18, 2011

    no post in 1&half months

    ermm seems like over a month i havent update any post yet. this doesnt means dat im not interested to blog. it just that I'm so LAZY to spend my time to write something about myself or any recipes that I've tride and do...tunggu mood tiba laa erk...hehe..cheers!!

    Saturday, June 4, 2011

    Resepi Serawa Durian dan Pulut

    akhirnya berjaya jugakss menaip dekat blog ni...punyalaa mls skrg nk ngadap blog....lagilaa nak menaip panjang lebar...so arini nk share resepi mudah...rasanya semua org pernah makan ...klu kat belah selatan ni kami panggil serawa durian dan biasanya akan makan bersama pulut...tp klu nk makan bersama roti pon boleh.....gmbr kat bwh ni diambil mase kat rumah mak...teringin sangat nk mkn..sanggup tu cari durian kat mersing...dah laa tak bape nk sgt org menjualnya....mahal pon kami sanggup beli...asal dpt buat serawa durian...so leh tgk resepi ni...klu tak sedap jgn salahkan saya...ahahahah....



    Bahan-bahan (anggaran sahaja boleh ditokok tambah kuantiti)
    2 cawan durian yang telah dibuang bijinya
    2 cawan santan cair
    1 cawan santan pekat
    3/4~1 cwn gula melaka (leh adjust kemanisan)
    1~2 sudu gula pasir
    2 helai daun pandan
    1 sudu kecil garam
    pulut

    Cara-Cara
    1. Simpulkan daun pandan dan ketepikan.
    2. Kemudian masukkan durian, gula melaka, garam, daun pandan dan santan cair di dalam periuk. 
    3. Panaskan periuk dan kacau sehingga mendidih.
    4. Sila rasa kuah anda..jika kurang manis boleh tambah gula pasir..hehe
    5. Masukkan pula santan pekat dan kacau sehingga sebati.
    6. Kepekatan kuah boleh mengikut citarasa anda....bg yg suka pekat kurangkan santan..bg yg suka cair leh banyakkan santan.
    7. Dah masak boleh laa dihidang...

    cara masak pulut pulaa...ambil 2 cawan pulut dan masak didalm periuk nasi bersama 2 cwn air...boleh tambah daun pandan untuk kasi wangi...selepas masak bolehlaa makan bersama serawa durian...selamat mencuba bg yg belum penah mencuba untuk masak serawa ini...sy rasa ramai yg rajin membeli di pasar or gerai2 jerk kan...hehe


    Thursday, May 26, 2011

    I'm alwayz hungry....

    One of the very nicest things about life is the way we must regularly stop whatever it is we are doing and devote our attention to eating.  ~Luciano Pavarotti and William Wright, Pavarotti,

    Morning:











    During working 0830 ~ 1200











    Lunch:









    During working 1300 ~ 1730:











    Dinner:
     


     






    In the middle of the night:











    Hunger is the best sauce in the world.  ~Cervantes

    should i blame myself if i alwayz acting like this..everyday??...hemmm ..food..food..food ..you will always be my bestfriend when i'm alone....hahaha...

    Tuesday, May 17, 2011

    sepetang di bandar mersing dan air papan......

    hari ni tak de apa yg nk diupload...just enjoy our rare video (recorded by my little sis) and rare picture......dah tak de koje laa tu.....

    video ni dirakam time nk g air papan...tgh bosan kan..pulakss tu mase tgh drive hujan lebat laa plokss..n adek aku ni..gedix suh psg lagu lazy..konon2 nk wat vclip..tui...peristiwa ini berlaku smlm yer..ahahha

    video


    next video pulakss...lukis2 di atas pasir pantai..hehe..

    video



    ni sedikit gmbor melantak di "secret recipe" mersing....err...hehehe chocolate mood.....!!..senak perut lantak..kenyang gile.....rating aku...6/10..erm boleh laa......konfem jenuh org cr manala secret recipe kat mersing ni...hehehe...

    mata tak leh belah...


    yg kat atas ni pulaks gmbor mase kat air papan...tgk tu...ade jerk bende dia nk godek kat pasir tu..patihin2....hesh!!!

    pasni dh jarang la kami2 wat aktiviti ni..sbb si kecil adekku ni dh nk sambung study...hope dia dpt berdikari laa kat sana..tak leh nk bygkan dia belaja sana....basuh baju apa semua pon mak yg buat....lg laa bende2 lain....haiyOOO....along harap adek belajar sungguh2 yer kat sana....smpi dpt PHD klu boleh..hehe

    Thursday, May 5, 2011

    Is not the worst day ever!!!

    As salam!!!...

    haaaa....ni nk citer ni..amboi cam joyah pulakss...ngehehe...oklaa....harini ade perkara yang tak disangka2 berlaku...nk wat cam ner..bak kata Lidia..klu dh kunfayakun...jd jugakss......itulaa..mase tghari tdi kami semua pulun g IMM....sbnyer lidia jerk yg nk g sbb nk topup card dia...tp aku n esah pon teringn laks nk join..dh lama tak mkn luar..asek bungkus jerk..bukan apa...mls laa nk jln kuar opis g beli mknn...Spore bukan cam JB...semua jauh2...pastu kene jln ...ngehehe..daku MALAS!!...oklaa dh sedap makan kat IMM..apa lagi terus balik...tp..tp....lain pulaks jdnya...sebelum nk touch kuar tu..Kak Lin sempat pesan suh Lidia touch card kat exit bas..sbb senang ckit....dh boleh2 touch n kuar.....tetiba kete lidi terstuck pulakss...kami time tu tgh borak2 gakss..tp ngn tetiba kete pulakss sangkut tak jln2..sekali bukak pintu tgk2 kete atas divider...waduh...sian lidia..* bak kata kk lin..muka lidia jd versi lain time tu..putih terus...mana taknyer kete dia..klu kete aku...aku rasa aku pon cam tu..kami pon apalagi terus kuar kete....so tggl lidia jerk..kami suh dia reverse...tp tak boleh laa pulakss rupa2nya tayar kete dh tergantung....nak tak nak kene pull out jugakss...tp mana larat doh...kami semua pom...kecoh kejap laa masa tu..security pon kuar.....dah jam tak pasal2..mana taknyer time tu laa kete bas lori dok pulun kuar masuk...hangin pulakss rasa...


    masa security dtg tu...muka dah sengih2..pelik jugakss kami...siap tanyer kami lagi.."baru 1st time ke dtg IMM"...Esah jwb " taklah dah byk kali" ...security tu pulaks jwb "oh biasa perkara mcm ni berlaku pd org yg 1st time dtg"...hahah..hadui....kira perkara ni dh byk kali laa berlaku..tp nape diorg tak study..perlu ke divider tu kat ctu..pergh blind spot doh......dh laa bukit..klu aku drive pon tak nmpk....tp itulaa..tak sangka dlm kalut2 kami tu..ramai pulakss yg dtg mmbantu..time kasih pd pakcik baju merah..lupa nk tanyer nama dia..dia laa yg paling smgt nk tolong..siap bwk palet lg..tp time tu aku, esah n kk lin jd spectator jerk..takde niat pon..tp tgh kalut2 tu sempat tukar org lagi...esah pulaks yg take over tuk reverse kan kete...seterusnya jom tgk apa yg berlaku...jom layan video ni...

    bak kata Esah "dont drink and drive...tak kisah laa air apa"....haha aku minum air suuuuwwwwweeeetttalk oi...kehkehkeh

    video

    haaa nebes tak...kami nebes woo..bukan apa...riso kete lidia jerk....harap2 kondisi kete dia ok laa..takde yg terus sgt..so Puan Lidia...jgn laa kamu nebes nk drive pas ni..so pasni kita kene lebih berhati2 ngn bendealah kecik ni...ahaah..aku pon penah terlanggar tiang kat CS..tp time tu demam..tak larat drive..so tak salah laa sgt kan..ngehehe...nasib tak calar teruk

    ni pula sedikit gambar di waktu kejadian...








    * tu diaa...pulun semua...time kasih warga Sporean...diorg mmg terbaek..semua dtg menghulurkan bantuan...


    dh habis part atas tu..ni part kedua pulakss...part SUPER SATURATED....hahahah..pergh sejak2 project SINGA mengaum ni dh masuk..hadui busy mmnjng...nk beremail pon tak mmpu sgt...pulakss tu semua nk suh pulun issue this week...sempat sgt laa..dh laa byk componentnya....nasibla ade Puan Lidia and Cik Esah....tercover jugakss laa keje ku ckit....tp diorg2 ni mentang2 laa aku sibuk arini..sempat pulakss amek video rare yerk...sbrnyer niat diorg tu nk suh aku siapkan cpt..sbb dh nk pukul 5.30pm ..lagi2 si zaki tu...jotos jugaks kang..hehe..klu ikutkan transpot dh smpi kul 5pm lgi..tp nk wat cam ner keje byk...esok pon tak tau laa.....hope hari2 yg mendatang Allah mudahkan urusan kerja ku......oklaa tgk laa rare video dr aku yg comey ini...ahaahah

    video

    wooooppppps...tak larat dh nk taip byk2 ......daa

    Sunday, April 17, 2011

    Resepi Marble Chocolate Cheese Cake

    Hari Ahad yang indah permai...hehe
    disebabkan harini takde plan apa2...jd fatt dengan rajinnya mengupdate resepi yang fatt perolehi dr Blogger makanan yg femes Kak Ummi...hehe...resepi sgt mudah dan sedap...fatt dh byk kali buat time raya tahun lepas...dan tetamu2 yg dtg masa raya semua kata sedap...habis licin klu hidang kat diorg.....so haritu masa nk balik umah mak..mlm tu fatt buat kejap sbb teringat kat kek ni..lgpon sbb cream cheese bar ade kat peti ais..rasa menyemak pulakss klu simpan lama2...so tu yg buat tu...tp sebenarnya masa fatt buat kek ni..ade kegagalan ckit...tak tahulaa kenapa....sbb cheese yg fatt pukul tu berketul2 kecil...dah rehatkan dia pd suhu bilik dh....tak tau apa masalah...pastu masa bakar tu pon jd lama laa pulakss...masa buat kat umah mak tak de pulaks mcm ni.....heeemmm mungkin sbb dh lama tak buat kek kan....so oklaaa jom tgk resepi..



    Bahan A:
    • 190 gm mentega
    • 170 gm gula halus (gula kastor)
    • 3 biji telor gred A (berat kurang lebih 60g sebiji)
    • 20 gm serbuk koko *
    • 120 gm tepung halus *
    • 1 camca teh baking powder * (bahan * diayak bersama)
    Bahan B:-
    • 250 gm cream cheese (pada suhu bilik)
    • 60 gm gula halus (gula kastor)
    • 1 camca teh esen vanila
    • 1 biji telor gred A (gred B jek)
    Cara-Cara:-
    1. Panaskan oven pada suhu 160C. Lenser tin berukuran 8x8x3 inci. Alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
    2. Putar mentega dan gula hingga putih.
    3. Masukkan telor satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur.
    4. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata dengan spatula.
    5. Dalam mixing bowl lain yang bersih dan kering, masukkan cream cheese, esen vanila dan gula. Putar hingga sebati.
    6. Masukkan telor dan putar hingga gula hancur dan adunan berkrim.
    7. Tuangkan separuh adunan coklat dalam loyang, ratakan.
    8. Tuang pula kesemua adunan cream cheese dan ratakan.
    9. Tuangkan baki adunan coklat dan ratakan.
    10. Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dipotong.
     selamat mencuba!!

    Saturday, April 16, 2011

    Just the way I am......

    hahaha...yeah just the way I am....

    hari minggu datang kembali....sungguh seronok tidak terperi.....mengulangi activity sendiri...ahahaah
    ade aktiviti ke??erm cam tak de jerk..nk tepek resepi best pon mcm mls....fatt ingt nk update resepi mable cheese choc tdi..tp mls pulaks nk sambung cabel camera hp ciput i tu ngn lapy i nie....mls laa katakan....

    apa yg nk merepek arinih erk....erm skrg pukul 3.40pm ..tp montot ni masih melekat kat sofa dengan lapy atas peha....arghhhh apa nk buat ujung minggu...nk kuar hujan bru jerk benti....nk g shopping..nk shopping apa pulakss??? brg masih byk lagi..?? nk beli pakaian?? oh sungguh mls....hengat rajin nk sesakkan diri kat celah2 baju-bajuan tu..oh tidak..not my habit....lgpon i should spend my money wisely rite??...lg2 nk dekat ujung bulan ni....

    erm rasanya jap lgi nk kemas rumah...kemas umah lagi..x der mende lain ke...well dlm islam kerbersihan kan paling utama...mcm mana nk mengerjakan ibadah klu kiri kanan atas bwh byk habuk...hehe...act fatt ni mmg tak bape suka sgt kat habuk....euuuuwwwww very thee!!! hokey!!..sanggup kemas umah 1 ari tuk buang sebanyak mungkin habuk dr umah...klu tak...mau bersin byk kali...hehe....tak g mana2 pon tak pe.....janji umah i bersih...boleh gtew.....??

    apa lagi erk...arrr berbalik pd tajuk post ni act fatt nk share sekali lagi lagu my mamat sorg ni Bruno Mars...heiiii!!! apsal aku addicted sgt ngn dia ni...ok2...bukan dia tp sore dia n music dia...my new fav genre artist yg sungguh memukau...boWWWWW!!!...setiap kali tgk dia nyanyi live...mesti nk tgk smpi habis..belum ade lg artis sore cam dia....aritu godek wikipedia dia ni act sblum jd recording artist ..dia juga seorg song producer & writer...dan boleh main 7 instrument...patutlaaaa!!!!..rasanyer dia ni leh pergi jauh selepas michael jackson....lgpon dh lama tak minat kat artis2 western ni(zaman sek jerk..ahahha)..sejak mamat ni muncul bru nmpk ade artis lain lg best dr lady gaga(i tak minat langsung) & justin bieber (hellowww taste dak2 remaja jerk..euwww!!)..ahahah..hopefully mamat ni tak terlibat laa dgn genjala dadah segala pasni...tak phm aku artis barat ni ..tak habis ngn dadah!!! well diorg bukan beragama islam....sbb tu diorg wat apa saje jerk kan...heemmmm ish2...

    oklaa bosan nk taip panjang dah....jom tgk live studio lagu just the way you are ni...


    yang ni pulakss mase grammy award...bowwww!! best mantop sore!!


    "When I see my face, 
    There's not a thing that I would change
    Cause I'm amazing,
    Just the way I am"....ahahhahah...suka sukik....!!!

    haaa...tgh taip2 ni...tetiba terkeluar mood lain pulakss....fatt rasa cam nk buat biskut choc button laa mlm ni...kat umah ade baki choc ni..boleh laa i bwk g opis isnin ni..wat kunyah2 time kerja.....ermmm ok gakss ni..klu jd fatt tepek resepi kat cni erk...hehe..oklaa masa untuk tutup lapy...dan masa untuk mengemas rumah....pagi tdi taknak ngemas..ptg2 baru nk ngemas....MALAS!!!!!....hahaha...

    haf a good weekend all!!!...bajet artis...!!..hehe

    Sunday, April 10, 2011

    Resepi Baked Macaroni & cheese

    Assalammualaikum wbt!!...

    yeay hari ni sy rajin pulakss nk share resepi mudah....resepi ni sy dpt dr rakan sekerja sy iaitu cik Esah masa kitaorg wat bbq tahun 2009 tak silap....byk kali dh fatt buat resepi ni...dh kasi family rasa pon...diorg kata sedap..sekali sekala mkn mcm ni oklaa kan..klu selalu tak nak haku....muak jugakss..hehe...oklaa jom tgk resepi ni..resepi ni utk seorang makan.




    Bahan-bahan
    Makaroni elbow (lebih kurang segenggam) -fatt pki yg short pipe...
    1/2 cwn ayam yg dipotong dadu
    1/2 potong bawang besar yg dipotong kecil dadu
    1 sudu butter
    1/2 tin sup cendawan jenama campbells (yg tin 290gm)
    sedikit air rebusan ayam
    cheese mozarella
    garam 

    Cara-cara
    1. Masak makaroni di dlm periuk bersama air, secubit garam dan 1/2 sudu myk. Masak lebih kurang 10 minute atau sehingga kembang
    2. Rebus ayam yg dipotong sehingga masak dan simpan baki air rebusan
    3. Menggunakan frying pan, tumis bawang besar dengan butter sehingga naik bau atau sedikit layu.
    4. Kemudian masukkan ayam yang telah direbus tadi. Selepas itu masukkan pula sup cendawan dan biarkan mereneh seketika. Tambahkan sedikit garam dan kacau. Jika kuah agak kering sedikit boleh tambahkan air rebusan ayam.
    5. Seterusnya masukkan pula, makaroni yang telah ditos airnya. Kacau hingga sebati dan tambahkan 1 sudu parutan cheese mozarella.
    6. Setelah sebati, tuang macaroni ke dalam bekas pembakar (ceramic ware). Taburkan cheese diatasnya.
    7. Bakar makaroni pd suhu 150 deg cel. selama lebih kurang 20 minute @ sehingga pemukaan cheese kekuningan. Dah masak boleh laa dihidang.....

    Sebelum bakar
    Ok selamat mencuba...tp fatt mkn separuh jerk..perut kenyang..pdhl tghari tak makan apa2 pon..sarap 2 keping roti jerk...:-)

    Saturday, April 9, 2011

    The lazy day with the lazy song...hahaha!!

    yeay!!!
    SATURDAY..!!!
    what a wonderful day...!!!
    cause it's holiday....!!!

    ngehehehe....dah mcm pantun 4 kerat versi english edukesyen!!(ucop wilchar)...ahahah....fuh nikmatkan bila hari jumaat nk jumpa hari sabtu....lega rasa pale otak ni.....kenapa sonok sgt sabtu ni..ini laa hari yg mmg hari tidak berkerja bg company aku...ahahaha....

    so apa plan hari ni...tak der plan apa pon....bak lirik dlm lagu bruno mars - the lazy song!!

    Today I Don't Feel Like Doing Anything
    I Just Wanna Lay In My Bed
    Don't Feel Like Pickin' Up My Phone
    So Leave A Message At The Tone
    'Cause Today I Swear I'm Not Doin' Anythin'
    Nothin' At All....

    hah!!..mmg kene sgt lirik ni dgn aku punya mood...ngehehe..tp bila tgk umah ni dh seminggu tak kemas rasa mcm tak boleh laa..takpe pas melantak kejap..pastu smyg zohor....baru kemas rumah...dah selesai....layan tv kejap..pastu smyg asar pulakss...then barulaa kuar kejap....hehe g psr mlm kat taman daya jerk..lama dah tak pergi..leh beli mknn sedap skit...mlm lantak sambil tgk movie pulakss...fuh mmg lenggang2 kangkong laa hari ni...hehe..biasalaa hidup membujang ..mmg takde bende nk buat....lg pula dok sorg2 kan....rasa dunia ni kita punya...kita boleh buat apa sahaja..tp hengat ada yg masih memerhatikan gerak geri kita....iaitu Allah SWT....dlm suka2 jgn lupa suruhan-NYA...lgpon nk kuar shopping pon mls...walaupon dh dpt refund dr LHDN...tgk angka kat cimbclicks pon meningkat tp mood shopping mmg tak de langsung...hem bagus laa..lgpon aku ni bukan kaki shopping pon...ahahah

    oklaa berbalik pd tajuk blog ni...sebernya mlm tdi pulun layan lagu and vclip Bruno Mars kat utube....suka dgr sore mamat ni..best ..sore dia mcm ala2 kene sore throat tp act itulaa pure voice dr dia...mmg sedap...pastu byk pulakss org yg share link lagu2 acoustic live dr dia..tu pulun layan.....walaupon dia ni ade masalah coccaine tp takpela kita layan jerk bakat dia kan...hehe...ermmm aku nk share skit versi live acoustic dr dia...lagu the lazy song...act lagu ni ade tet**** lirik yg censored ..tp jgn hayati lirik tersebut yer..amek part yg ok jerk...ahaha tp bukan nk kata apa..melodi lagu ni best...tp tang lirik tut*** tu yg tak best tu...well anyway layan jerk kejap erk...hehe

     

    haa dah habis layan..meh layan lagi 1 lagu...somewhere in brooklyn...suka sgt lagu ni...cam comey jerk..oklaa layan kejap.....


    dah puas dgr...ok jom tutup lapy wat hal sendiri....kahkahkah.....






    Monday, April 4, 2011

    Resepi French Macarons

    wah rasanya dah 2 minggu tak update blog...sudahku kata...klu daku mls...mmg tak hengen daku nak menaip panjang lebar....hengat daku rajin...kehkehkeh....act daku..eh...daku pulakss..kejap eden..kejap saya..kejap aku...apa daaa!! tak tetap !!...ellowwww blog gua..suka gua laa..err gua plokss doh...kahkahkah...ok2 merepek meraban!! cukup...!!...arini fatt...eh...arghhh....ahahhah...ok2..arini fatt nk share resepi percubaan pertama yg ermm agak berjaya tapi 1/3 jerk..2/3 lagi tu..sudah ku lempar dlm tong..tong...tong sampah...hehe...bukan apa...sebelum buat biskut ni.....I dh study dlu tau..i bukak blog org laa...tgk resepi dr chef macaroons laa...tgk dekat utube laa...mcm2 laa..sbb most yg eden...haaaa eden baca mesti 1st attempt tak kan berjaya.....eden bukan apa...teringin gaks nk rasa biskut yg org kata "MAHAL" sgt tu..tak penah rasa..lgpon yooOOO mana ade jual kat bndr JB ni....sbrnyer desakan buat biskut ni sbb eden demam...so time demam tu tetiba nk merasa jerk biskut ni..so apa lagi cari punya cri dptlaa satu resepi mudah dr Martha Steward..so uols...layan la dlu resepi ni yer...hasilnya..dan rasa..tet..kat bwh ade...



    Bahan-bahan
    1 cwn gula aising
    3/4 cwn tepung almond/ground almond
    2 biji putih telur size A
    Secubit Tartar
    1/4 cwn gula kastor

    Filling (chocolate Ganache)
    - 100gm dark chocolate
    - 50gm whipping cream

    Cara-cara

    Campurkan tepung Almond dan icing sugar dlm food processor sehingga sebati. Ayak campuran sebanyak 2 kali. Ketepikan.

    Panaskan oven pd suhu 160 degree celsius. Pukul putih telur di dalam mixer pada kelajuan sederhana sehingga kembang. Kemudian tambahkan cream of tartar dan pukul lagi. Selepas itu, masukkan gula kastor dan pukul sehingga kembang @ sehingga berbentuk tanduk selama lebih kurang 8 minit. (hasil jika terbalikkan mangkuk campuran tidak jatuh).

    apabila putih telur sudah kembang, masukkan campuran tepung almond bersama icing sugar tdi kedalam mangkuk yg berisi campuran putih telur. Kacau sehingga sebati. (Waktu ni tak perlu pki mixer dh).

    Bila dh sebati, ambil piping bag dan masukkan campuran macarons tdi. Dengan menggunakan loyang, alaskan dengn menggunakan baked paper. Pipe macarons di atas baked paper lebih kurang 2~3 cm diameter. Selepas itu angkat dulang dan ketuk di bahagaian bwh dulang bg mengeluarkan udara.

    Biarkan macarons selama 15-30min untuk mendapatkan permukaan kulit yg keras sedikit. Selepas itu barulah bakar biskut tdi pd suhu 160 deg Cel. selama 12-15 minute.

    Kemudian sejukkan seketika selama 3 min...dan barula tanggalkan macarons dr kertas pembakar....

    Selepas itu barulah sandwichkan macaron tdi dengan coklat ganache...selamat mencuba!!
     
    Untuk coklat ganache pula..panaskan whipping creme, kemudian tuang ke dalam dark coklat sehingga cair dan licin. Siap.


    haaa....jd tak...cam tak caye jerk kan..sekali buat menjadi..tp ini hanya 1/3 hokey...fuh patutlaa mahal kuih ni erk...ade yg jual sebiji rm4.50...rupa2nya mmg rumit cara dia...klu ikutkan dia punya bahan tu senang jerk....

    ok ikutkan hati rating tuk kesedapan kuih ni fatt bg 4/10...hah hamek...ke sbb fatt buat tak sedap..kahkahkah..tp welll tgk bahan jerk dah tau macarons ni konfem manis kan....hemm so pd sape2 yg menjaga kesihatan mkn sebiji boleh...jgn lebih yer..not GOOD!!....hehe..ok laa sbb ni pon saje2 try so apa kata uols lakss try yer...senang jer....kehkehkeh

    Thursday, March 17, 2011

    Resepi Hot Choco Pots

    fuh...dah berhari tak update blog...malas woOOOO....nak ngdap lapy pon mls...kehkehkeh...
    ok sekali lg eden suka share resepi...eden ni bukan laa jenis pndi msk..tp klu tetiba sifat rajin tu dtg eden akan cuba buat...so act dh 2 minggu eden usha2 resepi ni.....eden tgk punya laa sedap...pastu eden siap search lg apa kebendelaa bende ni...dia ade byk2 version..tp eden mesti pilih yg paling sonang...so dh dpt apa lagi eden terus buat...so guys out there!!!! kalau free weekend ni bolah laa cuba yer..sgt mudah..sgt laa tak memerlukan mcm2 sgt bahanyer...so ini dia resepi hot choco pot...iaitu separuh kek + separuh cecair..kehkehkeh..luar nmpk mcm kek..sekali sentuh ngn sudu ade molten choc di dlm....fuh terangkat!!!..biasa resepi ni ade yg panggil as LAVA cake...so act eden ade ubah ckit tuk lg sedap..so try laa yer!!




    Bahan-bahan
    3/4 cwn dark coklat chip/button *55% -70% cocoa (eden pki van hounten cam biasa lerrr)
    30~50gm butter
    2 biji telur
    3/4 cwn gula (eden pki 1/2cwn jerk tak suka manis sgt)
    1 sudu kecil esen vanila
    3 sudu besar tepung gandum/halus (kurang dr 3 sudu pon okey)
    1 sudu besar choc chip tuk filling

    Cara-cara
    1- Mula-mula cairkan butter dan choc chip menggunakan double boiler. Setelah cair asingkan dan sejukkan seketika.
    2- Menggunakan mangkuk lain, pukul telur bersama gula. Kemudian masukkan esen vanila dan tepung. Kacau hingga sebati.
    3- Selepas itu, campurkan kedua-dua bahan dan kacau sehingga betul2 sebati.
    4- Sapukan pot dengan butter dan tuang campuran sehingga separuh pot. 
    5- Kemudian tambahkan choc chip dan tuang lagi campuran ke atasnya smpi 3/4 penuh @ hampir penuh.
    6- Bakar dlm oven pd suhu 200 degree celsius selama 15-20 minute.
    7- Angkat dan sejukan lebih kurang 10-15 minute. Kemudian bolehlaa di makan ketika masih panas...


    byk lg sila layan...
    * klu ikut resepi ni eden dpt buat 2 pot jerk..so sape nk wat byk leh laa doublekan..tp klu pki standard pot dh leh dpt 4....pot eden besar ckit diameter nyer....





    see!! 2 pot jerk
    naik gakss...hengatkan tak!! sbb x der pki baking powder pon..
    yummy tak??
    dah ngap separuh
    minuk dengan air teh sabah...fuh mmg sedap!!

    Sunday, March 13, 2011

    I had spent RM195.15, within 6 hours. is it worth it?

    worth it or not???? haaa ni eden nk citer ni...smlm eden ade post psl eden g persada apa semua kan..so arini eden nk citer full story.....kehkehkeh..

    Ok kita mula dr perjalanan selepas eden turun dr rumah g buang sampah(woi ini pon nk citer ke???)..pastu hidup enjin kete...tet!! tui...myk kete nk habis pulakss tp belum merah lagi..jam tgk pukul 3.45pm so eden and adek arghh mls nk care...terus jln g persada...ngehehehe..smpi persada tgk2 parking kene rm5 hengget tp masuk karnival percuma....so CERGAS!!..masuk2 jerk...mula2 tgk kat pintu masuk mcm tak ramai org..dlm hati eden errr tak laku ke apa karnival ni..tp sekali dh masuk..mak ai ramai gile manusia...hehe..

    1st entrance eden dah nampak 1 booth yg ckup memberi kenangan pd eden..apa lagi universiti kesayangan eden Universiti Sains Malaysia...hehe..tp eden tgk mcm tak bape meriah lakss kat booth USM..tak tau nape..tp eden rasa klu dh wat karnival kat jb konfem laa yg dtg dak2 area johor kan...so mana laa dorg nk belajar jauh2...yg eden tgk ramai dok serbu UTM laa UTHM, UITM and UM...maybe sbb dak2 ni pikir baek belajar dekat2 kot...klu tgk UUM lagilaa kesian..x der org..ke sbb eden n adek smpi lewat...err!! tak tau laa....kami pon menghabiskan masa smpi kul 6.15pm ...hampir ke semua booth kami pergi..mcm2 universiti ade...yg goverment ada..swasta pon ada...tak lupa juga syarikat2 jaringan cam tmnet pon ada....tp yg paling masyuk g sana...eden rasa eden MUDAAAAA!!!!! sesangat..nape?? sbb most of the people there thought me im lepasan SPM ..kahkahkah...lawak hokey...dtg2 kat eden "adik..adik lepasan SPM ke?", " kawan adek dak SPM ke?", "adek plan nk amek course apa?" woWWWWW...vangga makss nokss..eden masih muda..kahkahkah..eden siap tanyer sorg bdk lagi tuk kepastian.." adek akak ni nmpk muda ke?" budak booth tu jwb "ha'a nmpk muda"...YES!!! ahahah perasan kan...

    oklaa ini gmbr bukti kami pergi karnival tu

    ok pas habis g karnival eden plan nk isi myk lakss kat shell sbyk rm50..so total perbelanjaan rm55...huhu...pas habis isi...eden pon terus cargas ke JUSCO bukit indah...eden act plan nk g DAISO...sbb nk beli ceramic ware...byk gakss laa eden beli ..habis rm40 gakss..tp berbaloi gkss laa eden rasa..so layan gmbr seterusnya..
    bdk ni ade hati nk beli cap ni...bape byk cap ko nk beli haaa?
    wat pakai g kerja ok gakss kan??

    ni lakss hasil pembelian...
    manyak tak?? suka sgtttt

    ok dh puas shopping perut eden lapoooo!!..pas myg magrib kat jusco..eden pon jln2 kat food street..blur sgt2 tak tau nk makan apa...sbb lapo sgt...so eden ajak adek mkn kat kenny rogers...honestly..act ni bru 1st time eden mkn kat ctu hokey...biasa tapau jerk..itupon tak habis2 tapau muffin kenny...muffin dia sedap...order punya oder..main orderrrrrr jerk x kisah langsung pasl bajet...sekali byr hamekkk!! rm51.95 sen tuk 2 org...kahkahkah apa mendelaaa kan....tetiba dlm hati leh lakss rasa cam ni....hesh nyesal lakss mkn kat kenny ni laa..pastu leh lakss terpikir best nyer klu dpt mkn lasagna kat secret resepi ..lg sodap...vengong kan..tp x perlaa sekali sekala apa salahnyer..rezeki dr Allah jugakss kan..bersyukur!!..tgk gmbar lagik!!
    tgk smpi penjam2 mata lg..nikmat sgt ke??
    yg ni lg tak tahan 1/2 ayam lakss tu....perut lembu!!
    perut kenyang suka hati!!! kami pon tetiba decide nk tgk wayang..jam dh pukul 10pm time tu...apa lagi cargas sekali lagi...kehkehkeh...tp...yg buntunyer nk tgk wayang kat ner????..lama gaks dok pikir2...sbb klu dr jusco bukit indah nk g jusco tebrau jauh pulakss....pastu klu tgk kat City Square..waduh konfem ramai gile..lg2 skrg tgh cuti sekolah...pastu time pon dh lewat..pikir punya pikir..kitaorg pon decide g jusco tebrau jerk laaaa....

    haa sampi sana..terus cargas beli tiket...smpi2 tgk dlu kat screen citer apa yg tgh available dlm pukul 10 lebih ni..mula pikir nk tgk hikayat merung mahawangsa..tp dammm aji!! fullhouse laa pulakss....pastu tetiba teringat klu tgk citer Mars needs mums pon ok gakss..tp yg biasa dh habis..tinggal laa yg 3D punya...ni yg lemah ni..3D ni mahal doh..1 tiket=rm21 hengget!! tp sbb pikir tak nak balik lewat sgt...sbb yg 3D ni jerk pukul 11:15pm..yg lain semua strt kul 12:30am ke atas...jenuh tu nk tunggu...so apa lagi kitaorg beli jerk yg 3D....


    tp walaupon mahal..kami rasa sungguh berbaloi..mmg best...3D klu tgk kartun mmg nmpk kesannyer..klu citer biasa2 agak tak seberapa..so sape2 klu nk tgk wayang 3D tu better tgk movie cartoon..berbaloi gakss laaakk harga 10 hengget spec tu...

    so ini bukti kami tgk citer itu..
    fuh total tiket wayang, air dan parking jusco=rm46.20 hengget...maka jumlah perbelanjaan eden dlm masa 6 jam..adalah rm195.15.....wow!!! berbaloikah????.....huhu....