As salam...
hari sabtu yg agak dingin...tak buat apa2 pon...just duduk n tgk tv...but pas zohor plan nk jln2 kat Angsana...accompany my mother yg nk cr baju....hehe almaklumlaa sabtu ni ade rancangan nk berholiday kat Melaka...pulun u..
so hari ni sy nk update resepi kegemaran sy yg amat mudah...western punyaa daaa...sgt mudah, sedap, dan senang......klu bg mak2 n ayah2 kita pon diorg boleh mkn sbb tak terlalu muak....kkdg ni org2 tua ni mana laa nk mkn western food sgt...mcm2 kang kuar dr mulut diorg cam muntah kucing laa...cam makanan terbuang laaa.....ahahha mcm2 kelako pon ada...so here's the recipe...selamat mencuba!!.
Bahan-bahan
1) Pasta (spagetti) jenama San Remo
2) Olive oil --> pki yg classico jerk.. nk yg extra virgin ke light pon boleh..optional
3) bawang putih--> haa yg ni kene ksi byk yerk..ini yng menyumbang rencah rasa
4) udang @ sotong..@apa2 la mknn laut yg enak dimkn...tp jgn berlebih lakss high cholestrol yer
5) button mushroom (pki jenama Rex) ada tanda halal dr JAKIM
6) kiub ayam
7) lada kecil or lada kering--> sy pki lada kecil sbb nk pedas kow2 haw Liau...hehe
8) fresh parsley --> i use dried parsley instead of fresh parsley.....mls nk beli sbb nk pki skit jerk
9) garam secukup rasa
10) white or blackpaper
Cara-caranya
tumis garlic dan cili yg ditumbuk bersama olive oil (cincang biasa pon ok!) then masukan udang n mushroom, agak2 dah msak gedikss2..masukkan kuib ayam n garam..tambah air sedikit (pki air rebusan pasta lagi bagus)..pastu..masukkan pasta yg telah direbus...gaul...gaul...then baru letak parsley flakes...pastu letak laa blackpaper ke kasi pedas ckit..pastu DONE...
p/s: sy ni x pndi nk bg accurate punya quantity..biasa campak2 n anggar2 jerk..so sy bg bhn ajek..so byk ke ckit anda yg tentukan..jgn lupa baca bismilah n selawat sebelum masak yer...insyaAllah masakan kita akan sedap....
yg ni 1st pasta yg sy cuba...tp sy add brokoli.....nmpk sedap x?
No comments:
Post a Comment