senyuman itu tanda seseorang yang pemurah

Uols.....kalau dah singgah kat page i ni..rajin2 lah jd kawan i yer...insyaaAllah i akan singgah ke page u nanti.....ukwah...ukwah....hehe

Thursday, September 13, 2012

Resepi Double Chocolate Fudgy Brownies


heluuuuu...heluuuuu...ketuk2 bulan september...ahahahahah
amboi ko jemah lama menyepi....tetiba nah kooooo..resepi omputih lg ko nk share...x de makanan tekak melayuuu keerrrr...ahahahah-->ini demo rekaan semata2

aku bab nk mukadimah blog ni mmggggg ke laut...kehkehkeh..btw aku nk share recipe yg aku buat isnin lepas.....buat ni suka2 jerk since byk lg bhn2 baking membaking menepek kat dapur tu..tetiba laks tekak jd teringin nk cuba recipe ni...cari punya cari...siap study lg kekdah....aku dh jumpa brownies yg senang and so..soo yummy...act aku ade ubah skit dianye resepi..byk add bahan benonya...sbb nk sgt2 buat brownies yg sungguh terasa kelazatan chocolatenye...jd resepi ni mmg kalau telan...smpi esok pon tekak masih rasa coklat..kehkehkeh..anyway try tgk and try test cuba....surely it will not disappoint u (cewah ko jemah skeaping)

#dak opis aku sempat meratah ini brownies..alhamdulillah rata2 menyatakan sgt2 sedap..siap ade pakcik tagalong tanya u tak jual ke?....hehe tak kose aku nk jual...




Bahan-bahan                                                                               
90 gm Butter
170 gm Coklat semi-sweet (mcm biasa jenama van-houten tetap jd pilihan)                    
1/4 cwn Serbuk koko (van-houten lagi..haha)
1 cwn gula halus
2 biji telur size A
2 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil coffee emalco (optional..tak letak pon takpe)
3/4 cwn tepung halus
1/4 sudu kecil baking powder        
1/2 cwn choc chip semi-sweet (pki jenama hershey..hehe)


Cara-cara
1. Panaskan oven dulu ke suhu 170degree cel.
2. Cairkan coklat + butter + serbuk koko ke dlm mangkuk secara double boiler. Dah cair ketepikan.


3. Dalam mangkuk lain campurkan gula + telur + vanila + coffee emalco..kacau dgn mixer/pemukul telur selama 4 minit

4. Dalam mangkuk lain campurkan tepung + baking powder dan kacau hingga sebati.
5. Masukkan bhn gula yg dipukul tdi ke dlm coklat yg telah dicairkan.....gaul smpi sebati...


6. Kemudian masukan campuran tepung tadi ke dlm campuran coklat smpi sebati. Jgn pukul lama sgt...


7. Pastu terus masukkn separuh dr 1/2cwn choc chip ke dlm aduna dengan baking paper or aluminium foil dan taburkan lebihan choc chip tadi di atas adunan.


8.Kemudian bakar dlm oven selama 30 hingga 35 minit.



9. Selepas itu sejukkan dlm 15 minit....dan boleh terus ngap!!

pulun ko jemah nayang semua gambor walaupn x de dslr camera....#tengah rajin boleh ler..kalau tak..tak koseee aku nak hadap blog...hehe..enjoy uols.....!!