Hari Ahad yang indah permai...hehe
disebabkan harini takde plan apa2...jd fatt dengan rajinnya mengupdate resepi yang fatt perolehi dr Blogger makanan yg femes Kak Ummi...hehe...resepi sgt mudah dan sedap...fatt dh byk kali buat time raya tahun lepas...dan tetamu2 yg dtg masa raya semua kata sedap...habis licin klu hidang kat diorg.....so haritu masa nk balik umah mak..mlm tu fatt buat kejap sbb teringat kat kek ni..lgpon sbb cream cheese bar ade kat peti ais..rasa menyemak pulakss klu simpan lama2...so tu yg buat tu...tp sebenarnya masa fatt buat kek ni..ade kegagalan ckit...tak tahulaa kenapa....sbb cheese yg fatt pukul tu berketul2 kecil...dah rehatkan dia pd suhu bilik dh....tak tau apa masalah...pastu masa bakar tu pon jd lama laa pulakss...masa buat kat umah mak tak de pulaks mcm ni.....heeemmm mungkin sbb dh lama tak buat kek kan....so oklaaa jom tgk resepi..
- 190 gm mentega
- 170 gm gula halus (gula kastor)
- 3 biji telor gred A (berat kurang lebih 60g sebiji)
- 20 gm serbuk koko *
- 120 gm tepung halus *
- 1 camca teh baking powder * (bahan * diayak bersama)
Bahan B:-
- 250 gm cream cheese (pada suhu bilik)
- 60 gm gula halus (gula kastor)
- 1 camca teh esen vanila
- 1 biji telor gred A (gred B jek)
- Panaskan oven pada suhu 160C. Lenser tin berukuran 8x8x3 inci. Alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
- Putar mentega dan gula hingga putih.
- Masukkan telor satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur.
- Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata dengan spatula.
- Dalam mixing bowl lain yang bersih dan kering, masukkan cream cheese, esen vanila dan gula. Putar hingga sebati.
- Masukkan telor dan putar hingga gula hancur dan adunan berkrim.
- Tuangkan separuh adunan coklat dalam loyang, ratakan.
- Tuang pula kesemua adunan cream cheese dan ratakan.
- Tuangkan baki adunan coklat dan ratakan.
- Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dipotong.
selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment