Pages

senyuman itu tanda seseorang yang pemurah

Uols.....kalau dah singgah kat page i ni..rajin2 lah jd kawan i yer...insyaaAllah i akan singgah ke page u nanti.....ukwah...ukwah....hehe

Monday, April 4, 2011

Resepi French Macarons

wah rasanya dah 2 minggu tak update blog...sudahku kata...klu daku mls...mmg tak hengen daku nak menaip panjang lebar....hengat daku rajin...kehkehkeh....act daku..eh...daku pulakss..kejap eden..kejap saya..kejap aku...apa daaa!! tak tetap !!...ellowwww blog gua..suka gua laa..err gua plokss doh...kahkahkah...ok2 merepek meraban!! cukup...!!...arini fatt...eh...arghhh....ahahhah...ok2..arini fatt nk share resepi percubaan pertama yg ermm agak berjaya tapi 1/3 jerk..2/3 lagi tu..sudah ku lempar dlm tong..tong...tong sampah...hehe...bukan apa...sebelum buat biskut ni.....I dh study dlu tau..i bukak blog org laa...tgk resepi dr chef macaroons laa...tgk dekat utube laa...mcm2 laa..sbb most yg eden...haaaa eden baca mesti 1st attempt tak kan berjaya.....eden bukan apa...teringin gaks nk rasa biskut yg org kata "MAHAL" sgt tu..tak penah rasa..lgpon yooOOO mana ade jual kat bndr JB ni....sbrnyer desakan buat biskut ni sbb eden demam...so time demam tu tetiba nk merasa jerk biskut ni..so apa lagi cari punya cri dptlaa satu resepi mudah dr Martha Steward..so uols...layan la dlu resepi ni yer...hasilnya..dan rasa..tet..kat bwh ade...



Bahan-bahan
1 cwn gula aising
3/4 cwn tepung almond/ground almond
2 biji putih telur size A
Secubit Tartar
1/4 cwn gula kastor

Filling (chocolate Ganache)
- 100gm dark chocolate
- 50gm whipping cream

Cara-cara

Campurkan tepung Almond dan icing sugar dlm food processor sehingga sebati. Ayak campuran sebanyak 2 kali. Ketepikan.

Panaskan oven pd suhu 160 degree celsius. Pukul putih telur di dalam mixer pada kelajuan sederhana sehingga kembang. Kemudian tambahkan cream of tartar dan pukul lagi. Selepas itu, masukkan gula kastor dan pukul sehingga kembang @ sehingga berbentuk tanduk selama lebih kurang 8 minit. (hasil jika terbalikkan mangkuk campuran tidak jatuh).

apabila putih telur sudah kembang, masukkan campuran tepung almond bersama icing sugar tdi kedalam mangkuk yg berisi campuran putih telur. Kacau sehingga sebati. (Waktu ni tak perlu pki mixer dh).

Bila dh sebati, ambil piping bag dan masukkan campuran macarons tdi. Dengan menggunakan loyang, alaskan dengn menggunakan baked paper. Pipe macarons di atas baked paper lebih kurang 2~3 cm diameter. Selepas itu angkat dulang dan ketuk di bahagaian bwh dulang bg mengeluarkan udara.

Biarkan macarons selama 15-30min untuk mendapatkan permukaan kulit yg keras sedikit. Selepas itu barulah bakar biskut tdi pd suhu 160 deg Cel. selama 12-15 minute.

Kemudian sejukkan seketika selama 3 min...dan barula tanggalkan macarons dr kertas pembakar....

Selepas itu barulah sandwichkan macaron tdi dengan coklat ganache...selamat mencuba!!
 
Untuk coklat ganache pula..panaskan whipping creme, kemudian tuang ke dalam dark coklat sehingga cair dan licin. Siap.


haaa....jd tak...cam tak caye jerk kan..sekali buat menjadi..tp ini hanya 1/3 hokey...fuh patutlaa mahal kuih ni erk...ade yg jual sebiji rm4.50...rupa2nya mmg rumit cara dia...klu ikutkan dia punya bahan tu senang jerk....

ok ikutkan hati rating tuk kesedapan kuih ni fatt bg 4/10...hah hamek...ke sbb fatt buat tak sedap..kahkahkah..tp welll tgk bahan jerk dah tau macarons ni konfem manis kan....hemm so pd sape2 yg menjaga kesihatan mkn sebiji boleh...jgn lebih yer..not GOOD!!....hehe..ok laa sbb ni pon saje2 try so apa kata uols lakss try yer...senang jer....kehkehkeh

No comments:

Post a Comment