senyuman itu tanda seseorang yang pemurah

Uols.....kalau dah singgah kat page i ni..rajin2 lah jd kawan i yer...insyaaAllah i akan singgah ke page u nanti.....ukwah...ukwah....hehe

Sunday, December 30, 2012

Resepi Red Velvet Cup cakes

As-salam semua.....

selamat bertemu kembali dlm rancangannnnnnn....eh cam retis dlm tv gtew...ahahaah...pelikkan..lama x post something kat cni...arini aku nk share resepi kek yg tgh hot mcm retis gtew...bukan apa sbb dh lama aku nk buat kek ni..tp maklumlah...kekangan masa yg memutuskan niat nk buat kek ni..so haritu balik umah mak kat mersing..adik yg kecik pon tgh cuti...so rajin2 kan diri buat...tu pon sbb dh tak tahan adik asik ckp.."weh long bila ko nk buat red velvet niiii"....aduiii....sudahnye buat jugaks...tp serius beb..sgt sedap....resepi ni aku ade ambik kat mana entah lupa..tp resepi frosting tu aku aku tak follow mcm dia buatlah..sbbnye tak kose pulaks nk cr whipping cream...so aku share yg lain...tp ni pon sodap....resepi ni boleh buat dlm 12 cups bergantung pd size cup korg nk gunalah..klu besar maybe dlm 8 kot...klu kecik molek..boleh dpt 12~16 rasanya...kek ni naik tinggi so jgn tenyeh byk2 lakss dlm cup mase belom bakar.. letak 1/2 jerk ataupon 1/4....klu tak terjuih2 weh..aku aritu buat letak terlebih skit...habess melimpah2....tp 2nd bakar ok dah....aku guna api bwh jerk...so try lah ye...



Bahan-bahan (dalam 12 cups kecil)

A)
150gm tepung superwhite fine/tepung kek (brand blue key/apa2 brandlah)
2 sudu besar serbuk koko (aku pakai van houten jerk)
1/2 sudu kecil soda bikarbonat (jenama nona)
1 sudu kecil baking powder (nona lagi)
1/2 sudu kecil garam halus (tak guna pon sbb guna salted butter)

B)
63gm butter (unsalted/salted)..klu pki salted tak yah letak garam dlm bhn (A) (aku pki buttercup suda)
140gm gula kastor (haruslah prai)

C)
1biji telur saiz medium (omega punya....jgn ikut sgt biasa punya suda)

D)                 
1 tutup esen vanila (jenama blue key)
1/2 sudu kecil cuka (aku pki cuka masak yoes tu jerk)
1 sudu besar perwarna merah (blue key lagi)

E)
120ml buttermilk (klu x de boleh pki 120ml susu segar yg dicampur dgn 1/2 sudu besar cuka dan dibiarkan selama 10 minit)(haruslah aku pki susu biasa jerk..ko hengat senang nak cr butter milk kat mersing..haha)
                          
Cara-cara
1)Campur kesemua bahan A, ayak dan ketepikan.
2)Pukul bahan B smpi kembang dan ringan...kemudian masukkan C dan pukul.
3)Masukkan D dan pukul hingga sebati.
4)Masukkan tepung yg diselang seli dgn buttermilk-pukul hingga sebati.
5)Masukkan butter/adunan dalam acuan cupcake dan bakar pada suhu 170c @ 15 ke 20 minit. Isi 1/2 cup sahaja.
6)Sejukkan dan hiaskan dgn cream cheese icing (resepi bwh)


Bahan-bahan frosting
250gm cream cheese (pki tatura jerk..murah beb..tesco rm6.90)
100gm butter (buttercup)
1cwn icing sugar (yg ni sgt kelakar..sbb mls nk beli..aku pki castor jugaks..apa lagi mengerutu lah fosting aku...tp still rasa sedap..haha)
1 sudu kecil esen vanila (blue key pad)

Cara-cara
Campur kesemua bahan dan pukul sehingga kembang.

pas letak topping leh sejukkan dlm peti sejuk...barulah forsting dia keras skit...dan rasa lebih enakk...selamat mencuba!

hasilnya.....selepas dikorek...HAHAHA

nampak tak nyah...merah menyala2...

sebelum bakar pon dah menyala2 merahnyaaaaa...
gmbr yg tidak diedit...no dslr ok!!


3 comments:

  1. sedappppp...saya dah cube resepi patt niii...terbaik

    ReplyDelete
  2. Dah cuba.. sgt nyum2.. tak nyesal buat.. licin anak mkn..

    ReplyDelete