haha..hehe...huhu...dah tak de mende la ni nk tepek kat blog...ahahah hari ini...hari yg sgt penat buat eden....hari sabtu aritu balik kmpung smlm..ahad balik jb....smpi jb terus g hospital..mana taknyer pakcik eden yg lahir sama tarikh ngn eden kene tahan wad....eden satu family pon bergegas terus g hospital...ngn ayah eden yg tak berapa sihatnya ....tp kami gagah jugaks pergi...hari ni pulakss..turn ayah eden lakss nk kene wat check up ngn doktor pakar.....mak ai...nk g spital jerk..dia punya jam kat highwat utara-selatan tu bagai nk gile...menyampah sungguh...pastu smpi2 spital..parking laksss penuh...hak pejadah!!...hey tp nasiblaa dah 3-4 round 1 spital dpt gaks parking.....
dh syok2 jln2 kaki nk g belah klinik tu....mata eden mulaa laa menglilau....hehe ..ehem2...dok lilau kat doktor2 HSA, jb..mcm2 bentuk ade..yg hensem pn ade....yg dok berjanggok pon ade....yg hensem pandang lebih laa kan...kehkehkeh...oklaaa..disebabkan eden ni tetiba laks ade mase nk update blog..(act dh tertdo puas gile pas magrib tdi...tu pulun taip)..so eden nk tunjuk gmbr lama...gmbr ni tak display lg...western laa sgt kononyer...ahahah...
so ni eden cuma nk share cara nk wat white souce tuk ayam panggang jerk...senang jerk...tp klu byk2 pon muak!! lidah melayulaa katakan...(ouch apsal eden skrg rajin masak)..dlu bawang ngn lada pon tak dapat bezakan...ahahhhahha
Resepi White Souce (untuk 1-2 org makan jerk)
Bahan-bahan
1) 2 sudu Tepung Gandum
2) 2 sudu butter
3) 1 cawan air @ stok ayam
4) garam
5) lada sulah
Cara-cara
1) Cairkan butter di atas souce pan mengunakan suhu yg rendah.
2) Kemudian masukkan tepung dan kacau sehingga sebati. Masak dan kacau lebih kurang 2 minit.
3) Selepas itu tambahkan air/stok ayam sedikit demi sedikit sambil sos tdi dikacau....supaya tidak berketul2.
4) Barulah tambahkan garam dan lada sulah mengikut citarasa anda.
p/s: kepekatan sos bergntng pd citarasa anda..klu rasa nk pekat 1 cwn dh cukup..klu rasa nk cair2 boleh letak lebih...pastu klu nk lebih supreme(berlemak) bolehlaa tambah whipping cream....
No comments:
Post a Comment